środa, 23 stycznia 2013

Tuńczyk w panierce z pistacji a do tego salsa z mango i papaji.

To jest danie, które zrobiłam dla mojego męża. Piał z zachwytu a więc chyba było dobre:)

Składniki dla dwóch osób

Na salsę:
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 dużej papaji
  • 1/2 dużego mango
  • 2 papryczki chili
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania salsy:
  • Ogórek obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę.
  • Mango obrać i pokroić w kostkę.
  • Papaję obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
  • Papryczki chilli pozbawić pestek i pokroić.
  • Imbir obrać i pkroić.
  • Ogórek, mango, papaję, papryczki chilli i imbir wrzucić do miseczki i wymieszać. Dodać sok z cytryny, sos rybny, oliwę, cukier puder i wymieszać. Posolić i popieprzyć. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.


Na rybkę:
  • 2 duże filety tuńczyka
  • 150 gram pistacji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania rybki:
  • Pistacje obrać i zblendować. Przełożyć na duży talerz.
  • Tuńczyka natrzeć solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni przez około 4 minuty.
  • Usmażonego tuńczyka natrzeć musztardą, obtoczyć w pistacjach i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 6 minut.
  • Tak przygotowaną rybkę podawać z salsą.




Skorzystałam z książki "The Cookbook". Autorem jest Ottolenghi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz