niedziela, 27 stycznia 2013

Łosoś z papryką i orzechową salsą.

Po raz kolejny obiad mojego męża:D

Składniki na jedną porcję:

2 filety łososia
5 łyżek oliwy z oliwek
2 papryki czerwonej
2 garście blanszowanych orzechów laskowych
pęczek szczypiorku
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki octu jabłkowego
ząbek czosnku
sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:
  • Papryki przekroić na pół, pozbawić pestek,pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm.
  • Szczypiorek drobno posiekać.
  • Orzechy posiekać na drobne kawałki.
  • Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
  • Paprykę przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić łyżką oliwy z oliwek i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
  • Po tym czasie papryki ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki.\
  • Do miseczki z papryką dodać szczypiorek, orzechy, sok z pomarańczy, ocet jabłkowy, czosnek, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i wszystko dobrze wymieszać.
  • Łososia posolić, popierzyć, smażyć na bardzo rozgrzanej patelni przez około 2 minuty, po czym przełożyć go do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • Łososia podawać z salsą na wierzchu.




Skorzystałam z książki "The Cookbook".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz