niedziela, 13 stycznia 2013

Chlebek śródziemnomorski.

Bardzo smaczny i niezwykle szybko się go robi.

Składniki na jeden chlebek:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czubata łyżeczka soli
  • tymianek suszony i oregano suszone
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • szklanka ciepłej, przegotowanej wody

Sposób przygotowania:
  • Drożdże wkruszyć do dużej miski, zalać szklanką ciepłej wody. Wymieszać wszystko łyżką, aż drożdże się rozpuszczą.
  • Do drożdży wsypać otręby, płatki, siemię, słonecznik i wszystko porządnie wymieszać. Dodawać tyle wody aż powstanie luźna maź.
  • Dodać oliwę, sól, mąkę i wszystko wymieszać. Tym razem maź ma być dosyć gęsta.
  • Ciasto mieszać przez około 2 minuty, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godzinki.
  • Po pół  godzinie ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem. Na wierzch położyć oliwki i posypać ziołami.
  • Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




Skorzystałam z przepisu eposki z serwisu Mniammniam. Tutaj link
http://www.mniammniam.com/Chleb_srodziemnomorski-6950p.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz