środa, 9 stycznia 2013

Burgery z soczewicy i orzechów włoskich.

Bardzo dobre, szybko się je robi i są bardzo sycące:)

Składniki na 6 średniej wielkości burgerów:
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 175 gram czerwonej soczewicy
  • 425ml wody
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • duża garść i jeszcze trochę orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka sezamu
  • troszkę mąki sojowej
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Czosnek pokroić w plasterki.
  • Orzechy włoskie posiekać na drobniutkie kawałeczki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę z czosnkiem, aż cebulka zacznie brązowieć.
  • Cebulę z czosnkiem przełożyć do garnka, dodać soczewicę, liść laurowy, tymianek, rozmaryn, wodę i gotować, aż soczewica zmięknie a całość będzie miała konstystencję puree - zajęło mi to około 15 minut.
  • Wyjąć liść laurowy, dodać koncentrat pomidorowy, orzechy włoskie, posolić, popieprzyć i odstawić masę do ostygnięcia.
  • Na stolnicę wysypać trochę mąki i sezamu.
  • Z masy uformować duże kule, obtoczyć w mące i sezami i spłaszczyć tak aby przypominały burgery.
  • Blachę wysmarować oliwą, układać na niej burgery i zapiekać około 25 minut  przy temperaturze 200 stopni.




Burgery najlepiej zapakować w liście sałaty lodowej, dodać pomidorki, ogórka i paprykę:). Są bardzo sycące:)
Korzystałam z książki "Vegetarian Cooking Without", przepis jednak trochę zmodyfikowałam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz