wtorek, 15 stycznia 2013

Smażone warzywa w sosie kokosowym.

A to mój dzisiejszy obiad:) Z mężem też się podzieliłam:)

Składniki dla dwóch osób:
  • 4 marchewki
  • brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek młodej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu z chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200ml mleka kokosowego z puszki

Sposób przygotowania:
  • Marchewki obrać i  pokroić w plasterki.
  • Brokuł podzielić na małe różyczki.
  • Cukinię  pokroić w plastry.
  • Cebulkę pokroić na kawałki.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Trawę cytrynową obrać z twardych powłok i pokroić w plasterki.
  • Przygotować sos - w miseczce wymieszać mleko kokosowe, sos chili i sos sojowy.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć marchewkę, brokuł, paprykę, cebulkę, czosnek i trawę cytrynową. Kiedy warzywa zmiękną i zaczną robić się brązowe dodać cukinię i wlać sos. Smażyć jeszcze  około 10 minut często mieszając.



Skorzystałam z książki kucharskiej "Kuchnia wegetariańska". Autorem jest Inga-Britta Sundqvist.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz