piątek, 18 stycznia 2013

Sałatka z awokado i orzechów włoskich.

To jest przepis z książki kucharskiej, którą kupiłam kilka dni temu. Danie podobno popularne w Izraelu. Sałatka jest bardzo smaczna:)

Składniki dla dwóch osób:
  • 1 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mała cebula
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 75 gram orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 małej papryki
  • 25 gram czarnych oliwek bez pestek

Sposób przygotowania:
  • Awokado obrać, miąższ pokroić w kostkę wrzucić do miski i polać sokiem z cytryny.
  • Cebulę, seler naciowy, ogórki pokroić i dodać do awokado.
  • Orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki i dodać do reszty składników.
  • Wszystko posolić, popieprzyć i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Przed podaniem sałatkę posypać posiekaną papryką, pokrojonymi oliwkami i posypać kuminem.




Skorzystałam z książki "Vegetarian dishes  from the Middle East".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz