piątek, 18 stycznia 2013

Chili z soczewicy.

Oto danie idealne na mroźne dni. Rozgrzewa, syci i jest bardzo smaczne.

Składniki dla dwóch osób na dwudniowy obiad:
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 duży por
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 średniej wielkości cebule dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • 225 gram soczewicy czerwonej
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania:
  • Cebulę, pora, paprykę, dymkę i czosnek posiekać i smażyć na dużej patelni około 10 minut.
  • Na patelnię wrzucić pozostałe składniki (oprócz sera) i smażyć, aż soczewica będzie miękka. Zajęło mi to około 15 minut.
  • Dodać na sam koniec parmezan i wszystko dokładnie wymieszać.



Skorzystałam z przepisu bajaderki z serwisu mniammniam.


2 komentarze:

  1. Rozumiem, że dwie puszki pomidorów a nie dwa pomidory ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, oczywiscie chodzi o 2 puszki pomidorow krojonych:)

    OdpowiedzUsuń