piątek, 25 stycznia 2013

Muffiny z serem i suszonymi pomidorkami.

Nasz dzisiejszy obiad. Nie raw, nie wegańskie ale czasami człowiek musi bo inaczej się udusi;)

Składniki na 10 muffinków:
  • 225 gram serka wiejskiego - musi być gładki, bez grudek
  • 65 gram parmezanu
  • 50 gram mąki sojowej
  • 100 gram mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki świeżej bazylii
  • 4 łyżki wody
  • 4 jajka
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Parmezan zetrzeć na tarce.
  • Suszone pomidory pokroić.
  • W dużej misce wymieszać serek wiejski, 15g parmezanu, mąkę sojową, mielone migdały, suszone pomidorki, bazylię, wodę i jajka. Posolić i popieprzyć.
  • Masę nałożyć do odpowiednich foremek, posypać parmezanem.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
  • Zjeść od razu. Najlepiej smakują ciepłe:)




Skorzystałam z książki "Vegetarian Supercook".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz