sobota, 26 stycznia 2013

Czekolada z pistacjami bądź innymi orzechami:)

Bardzo dobra czekolada w wersji RAW wedle pomysłu mojego męża. Pysznościowa sprawa:)

Składniki na jedną czekoladę:

Masa czekoladowa:
  • 1 cup masła (tłuszczu) czekoladowego
  • 1/3 cup oleju kokosowego
  • 1/4 cup syropu z agawy
  • 1 cup mąki migdałowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania masy czekoladowej:
  • Na bardzo małym ogniu rozpuścić masło czekoladowe i olej kokosowy - najlepiej zrobić to w małym rondelku - i odstawić na kilka minut, aż masa osiągnie temperaturę pokojową.
  • Do masy dodać syrop z agawy, mąkę migdałową i wszystko porządnie wymieszać.
  • Masa czekoladowa powinna być gęsta i płynna.

Orzechy:

To mogą być jakiekolwiek orzechy - laskowe, włoskie, pistacje, można też dodać migdały - 3 cupy

Sposób przygotowania orzechów:
  • Trzeba je uprażyć na patelni. 

Sposób przygotowania czekolady: 

  • Do foremki keksowej wsypać orzechy, polać masą czekoladową i wymieszać. Wierzch można posypać szczyptą soli.
  • Czekoladę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz