czwartek, 10 stycznia 2013

Sałatka z pieczonych bakłażanów, papryki i pomidorków koktajlowych.

Pycha:)

Składniki dla dwóch osób:
  • 3 dosyć duże bakłażany
  • 2 papryki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • około 20 pomidorków koktajlowych
  • garść natki pietruszki
  • 50ml oleju słonecznikowego
  • 60ml octu winnego
  • 3 łyżeczki kuminu
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Bakłażany umieścić na blasze wysmarowanej oliwą i zapiekać przez około 40 minut, od czasu do czasu je przewracając.
  • Po 15 minutach bakłażanki wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • W tym czasie papryki i cebulę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przepołowić a natkę pietruszki drobniutko posiekać.
  • Przygotować sos - olej z octem dokładnie wymieszać.
  • Bakłażany przekroić na pół i łyżeczką wydłubać cały miąższ.
  • Miąższ przełożyć do dużej miski, wrzucić paprykę, cebulę, pomidorki i dobrze wymieszać. Polać sosem i ponownie wymieszać. Na koniec posolić, popieprzyć i posypać natką pietruszki.




Korzystałam z książki Ottolenghi "The Cookbook".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz