niedziela, 6 stycznia 2013

Kuleczki z cukinii w sosie pomidorowo - kokosowym.

Zrobiliśmy dzisiaj na obiad. Niedługo na pewno będzie powtórka.

Składniki dla dwóch osób:
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki turmericu
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 250 gram pomidorów
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 500 gram cukinii
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 50 gram mąki pszennej
  • sól
  • olej słonecznikowy do smażenia

Sposób przygotowania:
  • Cebulę pokroić w kostkę.
  • Cukinię zetrzeć na tarce - nie trzeba jej wcześniej obierać - i odcisnąć tyle ile się da - najlepiej jak najwięcej.
  • Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • Pomidory obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę.
  • Pokrojoną cebulę smażyć na oliwie około 10 minut, aż zacznie brązowieć - 2 łyżki odłożyć na bok. Dodać turmeric, kumin, kolendrę i smażyć jeszcze kilka sekund. Dodać pomidory, mleko kokosowe, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
  • Do cukinii dodać imbir, 2 łyżki podsmażonej cebuli, posiekaną kolendrę, mąkę i sól.
  • Uformować małe kuleczki i smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Oleju powinno być dosyć dużo - około 3 cm.
  • Kuleczki osuszyć na ręczniku papierowym, przełożyć na talerze, polać sosem i posypać świeżą kolendrą.


Przepis zaczerpnełam z książki "30-minute vegetarian". Autorem jest Rose Elliot.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz