wtorek, 15 stycznia 2013

Tofu smażone - bardzo ostre:)

Mój piątkowy obiadek. Bardzo dobry i bardzo sycący.

Składniki dla jednej osoby:
  • 250 gram tofu
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej
  • 35 gram masła
  • 4 średniej wielkości szalotki
  • 3 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 pęczki młodej cebulki


Sposób przygotowania:
  • Szalotki pokroić w kostkę.
  • Papryczki chilli wypestkować i pokroić na kawałki.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Imbir obrać i pokroić na plasterki.
  • Młodą cebulkę pokroić na kawałki.
  • Tofu pokroić w dość dużą kostkę. Na duży talerz wysypać mąkę kukurydzianą, obtoczyć w niej tofu i smażyć  na mocno rozgrzanej oliwie, aż stanie się brązowe i chrupiące. Usmażone tofu przełożyć na ręcznik papierowy.
  • Z patelni usunąć oliwę, dodać masło i smażyć na nim szalotki, papryczki chilli, czosnek i imbir przez około 15 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Następnie do patelni dodać sos sojowy, cukier puder i wszystko wymieszać.
  • Dodać pieprz czarny i jeszcze  raz wszystko wymieszać.
  • Dodać tofu i smażyć wszystko przez około minutę.
  • Na koniec wrzucić młodą cebulkę.




Skorzystałam z książki kucharskiej "Plenty". Autorem jest Yotam Ottolenghi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz