sobota, 19 stycznia 2013

Grzanki z dynią, orzechami włoskimi i serem pleśniowym.

Składniki dla dwóch osób:
  • duża garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200-250 gram dyni
  • 50 gram sera pleśniowego
  • 2 bułki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Orzechy włoskie posiekać.
  • Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek i zapiekać przez około 25 minut.
  • Orzechy podsmażyć na patelni przez kilka minut, często mieszając. Przełożyć je do miseczki i odstawić na bok.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać dynię i smażyć przez około 4 minuty. Dodać orzechy, pokrojony ser pleśniowy, posolić, popieprzyć, wymieszać i jeszcze chwilkę wszystko smażyć. Taką mieszanką nadziewać bułeczki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Bułki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez kilka minut, aż ser się rozpuści.





Skorzystałam z książki "River Cottage Veg every day". Przepis sporo jednak zmodyfikowałam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz