czwartek, 3 stycznia 2013

Papryka nadziewana małymi ziemniaczkami, fetą i pesto.

Nie raw, nie wegańskie ale bardzo, bardzo dobre.

Składniki na 4 porcje:

Nadzienie do papryki:
  • 200 gram małych ziemniaczków
  • 4 papryki czerwone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 gram fety
  • 4 łyżki pesto domowej roboty
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść świeżej bazylii

Pesto domowej roboty:
  • 50 gram orzeszków pinii - można je zastąpić orzechami włoskimi
  • duża garść świeżej bazylii
  • duża garść natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • duży ząbek czosnku
  • 50 gram parmezanu
  • 100-150ml oliwy z oliwek
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania pesto:

  • Orzeszki pinii bądź włoskie zrumienić na patelni.
  • Parmezan zetrzeć na tarce.
  • Do blendera wrzucić orzeszki, czosnek, świeże zioła i zblendować wszystko aż do uzyskania gęstej masy.
  • Do masy wlać oliwę z oliwek i blendować, aż uzyskamy puree.
  • Pesto przełożyć do miseczki, można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Sposób przygotowania nadzienia i papryki:
  • Piekarnik rozgrzać do 200 C
  • Małe ziemniaczki gotować około 8 - 12 minut - nie obieramy ich.
  • Papryki przepołowić i usunąć nasionka.
  • Wierzch papryk posmarować oliwą z oliwek i przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
  • Ziemniaczki przepołowić i przełożyć do miski.
  • Fetę pokroić w kostkę i dodać do ziemniaczków.
  • Do ziemniaczków i fety dodać pesto i wszystko porządnie wymieszać.
  • Papryki nadziać mieszanką z ziemniaków, fety i pesto.
  • Zapiekać przez około 45 minut.
  • Przed podaniem papryki posypać bazylią.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz