czwartek, 27 grudnia 2012

Zielona sałatka z kuskusa.

Składniki na 4 pocje:
  • 150 gram kuskusu
  • 160 ml bulionu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 50 gram pistacji
  • 3 szalotki
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 20 gram świeżej natki pietruszki
  • 20 gram świeżej kolendry
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 90 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
  • Kuskus wsypać do dużej miski, zalać bulionem mniej więcej pół cm nad jego powierzchnię, przykryć i odstawić na 10 minut.
  • Cebulę pokroić w cienkie plasterki i smażyć na średnim ogniu, aż stanie się brązowa. Dodać sól, kumin i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować pastę ziołową - zblendować oliwę z natką pietruszki, kolendrą, tymiankiem, koperkiem i miętą.
  • Pistacje posiekać i lekko przyrumienić na patelni.
  • Szalotki i papryczkę chilli posiekać.
  • Miękki kuskus rozdziabdziać widelcem, dodać pastę ziołową i wymieszać.
  • Dodać cebulę, szalotki, pistacje, papryczkę chilli, wymieszać i zjeść.


Przepis zaczerpnełam z książki "Plenty". Autorem jest Yotam Ottolenghi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz