wtorek, 25 grudnia 2012

Makaron po azjatycku - RAW.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 opakowanie kelp noodles
  • sok z 1 małej cytryny
  • 1/2 cup Arame - namaczamy wcześniej przez 10 minut
  • 2 cups świeżego szpinaku
  • 1 cup kapusty pekińskiej
  • 1 cup świeżych grzybów shiitake
  • 1/2 cup kiełków
  • 2 szalotki
  • 2 duże marchewki
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1/3 cup Tamari
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/4 cup posiekanych migdałów

Sposób przygotowania:

  • Kelp noodles umieścić w średniej wielkości misce, zalać ciepłą wodą i zostawić na 30 minut.
  • Kapustę pekińską posiekać.
  • Grzyby pokroić w plasterki.
  • Szalotki pokroić w plasterki.
  • Marchewki obrać i pokroić w cieniutkie plastry.
  • Po upływie 30 minut makaron odsączyć porządnie i przełożyć do dużej miski.
  • Do makaronu dodać arame, szpinak, kapustę pekińską, grzyby, kiełki, szalotki, marchewki, czarny sezam i dokładnie wymieszać.
  • Polać sosem i posypać posiekanymi migdałami.
A sos się robi tak: tamari, syrop z agawy, imbir, olej sezamowy, sól i paprykę zmiskować.

Makaron najlepiej podawać po upływie godziny, kiedy to wszystkie smaki się przegryzą.


Przepis zaczerpnełam z książki "Going Raw".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz