niedziela, 16 grudnia 2012

Frittata z warzywkami

Składniki na 4 porcje:

  • 600 gram warzyw - szalotki, marchewki, dynii, selera, buraka
  • 1 duży ząbek czosnku - posiekać
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 jajek
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżego tymianku
  • 20 gram parmezanu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
  • Przygotować warzywa; szalotki obrać i pokroić w plasterki; marchewki obrać i pokroić w krążki; dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę; buraka i selera obrać, pokroić w plasterki bądź kostkę.
  • Wszystkie warzywa przełożyć do dość dużego naczynia żaroodpornego. Dodać czosnek, oliwę z oliwek, sporo soli, pieprzu i porządnie wymieszać.
  • Zapiekać przez około 40 minut - w połowie pieczenia warzywa wymieszać.
  • W miseczce wymieszać jajka z ziołami. Dodać sól i pieprz.
  • Po 40 minutach wyjąć naczynie z piekarnika, wlać jajka i posypać wszystko startym parmezanem.
  • Włożyć naczynie do piekarnika na kolejne 15 minut - jajka muszą być ścięte.
  • Jeść:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz