niedziela, 16 grudnia 2012

Sałatka z pieczonych buraków, sera i orzechów włoskich.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości buraki
  • 1/2 cup orzechów włoskich
  • duży pęczek rzeżuchy wodnej
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżo startego sera Pecorino

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
  • Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię do pieczenia i zapiekać w piekarniku przez około 2 godziny.
  • Upieczone buraki ostudzić, obrać i pokroić na plasterki.
  • Orzechy włoskie uprażyć na patelni.
  • Ocet balsamiczny, ocet winny, przyprawy i oliwę z oliwek wymieszać w małej misce, aż do uzyskania konsystencji emulsji.
  • Buraki wymieszać z sosem
  • Na talerzach ułożyć rzeżuchę i buraki, posypać orzechami i świeżo startym serem.





Przepis zaczerpnełam z książki "The Complet  Italian Vegetarian Cookbook". Autorem jest Jack Bishop.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz