sobota, 15 grudnia 2012

Deser czekoladowo - orzechowy RAW

Zrobiłam dzisiaj deser...bez mąki, jajek, mleka, cukru...wyszedł boski. Bardzo mocno czekoladowy z delikatnym kokosowo - waniliowym akcentem. Niebo w gębie.

Składniki na 3 porcje:

Mus:

  • 2 awokado
  • 2/3 cup kakao
  • 3/4 cup syropu z agawy
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania: 

  • Wszystkie składniki zblendować, aż do uzyskania konsystencji puddingu. Przełożyć do salaterki i schłodzić przez co najmniej godzinę.

Krem waniliowy:

  • 1 1/2 cups nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez kilka godzin
  • 1/3 cup tłuszczu kokosowego
  • 1/3 cup wody
  • 1/3 cup syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki zblendować. Przełożyć do  salaterki i schłodzić przez co najmniej godzinę.
  • Po upływie godziny do pucharków nałożyć mus czekoladowy, przykryć kremem waniliowym a na krem znowu wyłożyć trochę musu. Można udekorować kawałkami pomarańczy.

Przepis zaczerpnełam z książki "Going raw". Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz