poniedziałek, 17 grudnia 2012

Brownies bezglutenowe.

Od samego rana miałam ochotę na cokolwiek słodkiego. Zrobiłam więc brownies - przygotowanie zajeło mi 10 minut i wyszło bardzo smaczne:)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 1/2 cups orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 8 świeżych daktyli
  • 1/3 cup kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 cup wody

Sposób przygotowania:
  • Część orzechów włoskich (1/4 cup) posiekać i odstawić na bok.
  • Daktyle pokroić na kawałki.
  • Pozostałe orzechy włoskie wrzucić do blendera, posolić i miksować, aż będą dokładnie posiekane.
  • Dodać daktyle i wszystko zmiksować, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Dodać kakao, wanilię, wodę i miksować aż wszystkie składnki dokładnie się połączą.
  • Masę przełożyć do miski, wrzucić posiekane orzechy włoskie i porządnie wymieszać.
  • Przełożyć na talerzyki, uformować kwadraty i zjeść:)


Brownies można przechowywać kilka dni w lodówce.
Przepis zaczerpnełam z książki "Raw Food Made Easy". Autorem jest Jennifer Cornbleet.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz