piątek, 28 grudnia 2012

Warzywa zapiekane w piekarniku.

Składniki na 3 porcje:
  • 4 pietruszki - około 700 gram
  • 4 średniej wielkości czerwone cebule
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 średniej wielkości ziemniaki słodkie - około 600 gram
  • duża garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki kaparów
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  • Pietruszkę obrać i pokroić na kawałki.
  • Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Ziemniaki pokroić w kawałki (nie obieramy ich ze skórki).
  • Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
  • Pietruszkę i cebulę wrzucić do dużej miski, dodać oliwę, tymianek, rozmaryn i czosnek - porządnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 20 minut.
  • Po 20 minutach do pietruszki  i cebuli dorzucić ziemniaki, wszystko wymieszać i zapiekać około 40-50 minut. Kiedy warzywa zaczną się robić brązowe dodać pomidorki koktajlowe i podpiec jeszcze przez 10 minut.
  • Warzywa wyłożyć na talerze, posypać solą, pieprzem i polać sosem.
  • Sos się robi tak - sok z cytryny, kapary, syrop z agawy, musztardę wymieszać w małej miseczce.


Przepis pochodzi z książki "Plenty".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz