wtorek, 18 grudnia 2012

Zapiekane ziemniaczki z bakłażanami.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 gram bakłażanów
  • 500 gram ziemniaczków - nie obieramy
  • 2 ząbki czosnku - drobno siekamy
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • papryka mielona
  • posiekane świeże zioła np. natka pietruszki

Sposób przygotowania:
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
  • Do dużego naczynia żaroodpornego wlać oliwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.
  • W tym czasie przygotować warzywa: bakłażany i ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać, posolić i popieprzyć.
  • Wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika, wrzucić ziemniaki i bakłażany - ostrożnie, aby się nie poparzyć.
  • Zapiekać przez około 30 minut, w trakcie pary razy wymieszać.
  • Po upływie tej pół godziny, wyjąć naczynie z piekarnika, wrzucić czosnek i zapiekać przez następne 15 minut.
  • Wyłożyć na talerze, pokropić sokiem z cytryny, posypać natką pietruszki.


Przepis zaczerpnełam z książki "River Cottage Veg everyday".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz