piątek, 14 grudnia 2012

Guacamole

Dzisiaj zrobiłam na obiad pastę Guacamole. Wyszła pyszna i baaaardzo sycąca.

Składniki na 4 porcje:

  • 3 awokado średniej wielkości
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3 pomidory średniej wielkości
  • 40g czerwonej cebuli
  • 3 świeże daktyle
  • 2 łyżki świeżej kolendry

Sposób przygotowania: 
  • Awokado pokroić na kawałki.
  • Cebulę posiekać.
  • Pomidory obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić na kawałki.
  • Daktyle pokroić na małe kawałki.
  • Do średniej wielkości miski wrzucić awokado, dodać sok z cytryny, curry, sól, pieprz cayenne i rozdziabdziać wszystko widelcem.
  • Dodać pomidory, cebulę, daktyle, kolendrę i delikatnie wszystko wymieszać.


Pasty użyłam do nadziewania papryki. Najlepiej smakuje jak postoi kilka godzin w lodówce. Przepis zaczerpnełam z książki "Going Raw", trochę go przy tym modyfikując. Dodałam więcej pomidorów i przypraw.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz