środa, 26 grudnia 2012

Tarta owocowa na orzechowym spodzie - bezglutenowa.

Bardzo, ale to bardzo pyszny deser. Bezglutenowy, bardzo sycący i słodki.

Składniki na orzechowy spód:
  • 2 cups orzechów makadamia
  • szczypta soli
  • 1/2 cup świeżych daktyli

Sposób przygotowania:
  • Orzechy i sól zmiksować. Dodać daktyle i ponownie zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą.

Składniki na krem:

  • 1 cup nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez minimum 2 godziny
  • 2/3 cup oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 cup syropu z agawy
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie  składniki miksować, aż do uzyskania konsystencji kremu.

Owoce do posypania tarty - wedle uznania. Ja użyłam mango i kiwi.

Tarta:
  • Orzechowym spodem wylepić formę do tarty, na to wyłożyć krem i posypać pokrojonymi owocami. Włożyć do lodówki na 2 godziny.


Przepis zaczerpnełam z książki "Going Raw".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz