niedziela, 3 lutego 2013

Zapiekana pierś kurczaka z pomidorami, estragonem i białym winem.

Piątkowa kolacja mojego męża:) Bardzo szybko się przygotowuje to danie i podobno jest bardzo smaczne.

Składniki dla jednej osoby:
  • jedna podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki białego wina
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • 2 duże pomidory
  • pęczek świeżego estragonu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Pierś kurczaka pokroić w plastry, natrzeć solą i pieprzem.
  • Pomidory pokroić w plastry.
  • W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć kurczaka, aż z wierzchu zacznie się robić brązowy. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
  • Do patelni na której smażyliśmy piersi kurczaka wlać wino i chwilę pogotować - powinno zacząć bulgotać. Tak przygotowany sos wlać do naczynia żaroodpornego z kurczakiem - nie polewać jednak mięsa. Dodać sok z cytryny i jeszcze raz posolić i popieprzyć mięso. Naczynie przyryć folią do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około pół godziny.
  • Po tym czasie naczynie wyjąć z piecyka, dodać pomidory i wszystko zapiekać przez jeszcze około 25 minut - teraz już bez folii.
  • Na talerzu kurczaka posypać posiekanym estragonem.




Skorzystałam z książki "Hugh's Three Good Things on a plate".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz