niedziela, 3 lutego 2013

Frytki z dyni z dwoma dipami.

Fryteczki pierwsza klasa, będę je częściej robiła. Następnym razem pokroję dynię na grubsze kawałki, mam nadzieję, że będą bardziej chrupiące:)

Składniki na dwie duże porcje:
  • około 750 gram dyni
  • 1 duża łyżka suszonego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:
  • Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić na kawałki - tak jak ziemniaki kroimy na zwykłe frytki.
  • Tak przygotowane frytki wymieszać z oliwą, przyprawami, wyłożyć na papier do zapiekania, papier położyć na tacce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 20 - 25 minut. 

Dip z awokado i pomarańczy:

Składniki:
  • 1 duże awokado
  • skórka z 1/4 pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • sól

Sposób przygotowania:
  • Awokado obrać, rozdziabdziać widelcem i przełożyć do miseczki.
  • Do awokado dodać skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, sól i wszystko dobrze wymieszać.

Dip pomidorowo - bazyliowy

Składniki:
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 gram pomidorków koktajlowych
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 2 suszone pomidory - dobrze jest je wcześniej namoczyć przez pół godziny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka syropu z agawy

Sposób przygotowania:
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
  • Suszone pomidorki pokroić na kawałki.
  • Bazylię drobno posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć cebulę z czosnkiem przez około 3 minuty. Następnie dodać pomidorki koktajlowe i smayć przez około 6 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Tak przygotowaną masę pomidorową przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki - oprócz oliwy - i zmiskować.


 Skorzystałam z książki "VEGAN FOR FIT".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz