poniedziałek, 4 lutego 2013

PARMIGIANA alla CASERTANA czyli bakłażany z pomidorkami, oliwkami, kaparami i innymi smakołykami.

Zrobiłam dzisiaj na kolację danie z kuchni włoskiej, bardzo dobre i bardzo pracochłonne. Mąż zapowiedział, że chce w weekend powtórkę:)

Składniki na dwie dosyć duże porcje:
  • 700 gram bakłażanów
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czubate łyżki kaparów
  • 2 czubate łyżki czarnych oliwek
  • 2 czubate łyżki zielonych oliwek
  • 1 czubata łyżka orzeszków pinii
  • 2 czubate łyżki rodzynek
  • 5 dużych pomidorów
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania jest pracochłonny:
  • Bakłażany pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm. Do dużej miski wlać wodę, dodać łyżkę mąki, zamieszać, wrzucić plastry bakłażana i zostawić na około 15 minut. Po tym czasie plastry bakłażana odcisnąć z nadmiaru wody i smażyć na patelni aż staną się brązowe. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  • Kapary, zielone i czarne oliwki posiekać.
  • Orzeszki pinii zarumienić na patelni.
  • Pomidory obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę.
  • Bazylię posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć cebulę. Kiedy cebulka będzie brązowa dodać kapary, oliwki, orzeszki, rodzynki, pomidory, bazylię i smażyć wszystko przez kilka minut. Posolić, popieprzyć dodać ocet winny i wszystko wymieszać.
  • W naczyniu do zapiekania układać warstwami: cebulka, bakłażany, cebulka, bakłażany i cebulka.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 - 15 minut.



Skorzystałam z książki kucharskiej "Italian Vegetarian Cooking". Przepis jest rewelacyjny. Mój czterolatek także zjadł :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz