niedziela, 3 lutego 2013

Krem z pomidorów i tahini.

Miała być zupa a wyszedł krem:) Bardzo dobry do nadziewania papryki bądź sałaty lodowej.

Składniki na jedną dosyć dużą miseczkę:
  • 3 duże pomidory
  • 1/4 cup suszonych pomidorów - dobrze jest je wcześniej namoczyć przez co najmniej pół godziny
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • kilka łyżek pasty Tahini
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli


Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.



Skorzystałam z książki "Liquid Raw". Przepis mocno jednak zmodyfikowałam, dodałam mniej tahini bo nie przepadam za tą pastą dodałam też mniej oliwy z oliwek bo 1/4 cup to moim zdaniem stanowczo za dużo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz