środa, 13 lutego 2013

Hamburgery z tuńczyka.

Bardzo smaczny obiad zrobiliśmy w sobotę - hamburgery z tuńczyka. Zamiast bułek użyliśmy liści sałaty lodowej:)

Składniki na 4 średniej wielkości hamburgery:
  • 1 łyżeczka proszku wasabi
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 450 gram świeżego tuńczyka


Sposób przygotowania jest bardzo prosty:
  • Czosnek drobno posiekać.
  • Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • Tuńczyka pokroić w kostkę.
  • Do małej miseczki wsypać wasabi, dodać musztardę, wodę i wszystko wymieszać.
  • Tak przygotowaną pastę wrzucić do blendera, dodać pieprz, sól, imbir, czosnek, oliwę z oliwek i wszystko zblendować. Dodać tuńczyka i ponownie zblendować.
  • Z masy uformować 4 burgery i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie grillować w piekarniku przez około 5 minut.
  • Podawać z miską sałaty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz