czwartek, 7 lutego 2013

Tarta bakłażanowo - serowa.

Kilka dni temu zrobiłam na kolację tartę z bakłażanów. Tarta jest bardzo sycąca i starcza na dwa dni.

Składniki na jedną tartę:
  • 3 duże bakłażany
  • 1 łyżka mąki
  • 200 gram sera Scamorza
  • 2 jajka
  • 40 gram parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna łyżka suszonego oregano
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:
  • Ser Scamorza pokroić w plasterki.
  • Parmezan zetrzeć na tarce.
  • Jajka lekko roztrzepać w miseczce.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Bakłażany umyć i pokroić w kostkę. Do dużej miski nalać wody, dodać mąkę, wymieszać, wrzucić pokrojone bakłażany i zostawić na 15 minut. Po tym czasie bakłażany odsączyć z nadmiaru wody i smażyć na suchej patelni aż zaczną brązowieć.
  • Usmażone bakłażany przełożyć do dużej miski, dodać do nich ser Scamorza, tarty Parmezan, jajka, czosnek i oregano. Wszystko porządnie wymieszać. Posolić i popieprzyć.
  • Naczynie do tarty wyłożyć papierem do zapiekania i przełożyć tam masę bakłażanową. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz