niedziela, 3 marca 2013

Krewetki w sosie kokosowym.

Dzisiaj na obiad zrobiliśmy krewetki w sosie kokosowym. Bardzo dobre.

Składniki dla dwóch osób:

  • 1/2 kg krewetek
  • 2 papryczki jalapeno
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • skórka z połowy limonki
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • świeża bazylia - garść
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:
  • Papryczki jalapeno pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • Bazylię posiekać.
  • Papryczki, czosnek, imbir, syrop z agawy, sos sojowy, mleko kokosowe, bazylię, sól i pieprz połączyć w dość dużej misce. Wrzucić krewetki, wymieszać i marynować przez około pół godziny.
  • Po tym czasie na suchej patelni teflonowej smażyć krewetki, aż staną się lekko brązowe.
  • Krewetki wyłożyć na talerze.
  • Marynatę wylać na patelnię i gotować chwilkę, aż zacznie gęstnieć.
  • Gorącą marynatą zalać krewetki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz