poniedziałek, 11 marca 2013

Zapiekane kuleczki z quinoi i orzechów.

Nasz dzisiejszy obiadek. Smaczny, szybko się robi i generuje mało sprzątania:P

Składniki na 2 porcje:

Kuleczki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cup quinoi
  • 1 cup orzechów włoskich
  • 2 łyżki Nutritional Yeast
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • 1 łyżeczka bazylii, oregano, tymianku i majeranku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Orzechy posiekać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę aż zacznie robić się brązowa, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.
  • W małym garnku przygotować quinoę - ja użyłam 2 cupy wody.
  • Do blendera wrzucić cebulę z czosnkiem, quinoę, orzechy włoskie, nutritional yeast, mąkę sojową, przyprawy i zblendować aż do uzyskania konstytencji gęstej masy.
  • Z masy uformować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do zapiekania.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • bazylia, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Na patelni rogrzać oliwę i smażyć cebulę aż zacznie brązowieć. Dodać czosnek, przyprawy i jeszcze chwilkę smażyć.
  • Wrzucić pomidory i poddusić około 5 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz