niedziela, 24 marca 2013

Risotto pomidorowo bazyliowe.

Jedno z moich ulubionych dań:)

Składniki na 2 bardzo duże porcje:

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 6 pomidorów średniej wielkości
  • 1 duża cebula
  • 3-4 szklanki bulionu
  • spora garść parmezanu
  • 2 czubate łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta szafranu
  • pół pęczka świeżej bazylii


Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulion.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i sok, pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Parmezan zetrzeć na tarce.
  • Bazylię posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrać oliwę i łyżkę masła, wrzucić cebulę i smażyć przez około 5 minut. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilkę - wszystkie ziarenka ryżu powinny być pokryte masłem. Dolać szklankę bulionu, szafran, wszystko wymieszać i gotować - niestety cały czas trzeba mieszać. Stopniowo dodawać pozostały bulion, cały czas mieszając. Po około 20 minutach ryż powinien być już miękki.
  • Dodać pomidory, parmezan, łyżkę masła, świeżo mielony czarny pieprz, wymieszać i odstawić na chwilkę na bok.
  • Na talerzach posypać risotto świeżą bazylią.



Skorzystałam z przepisu Grzegorza z serwisu www.mniammniam.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz