środa, 13 marca 2013

Quinoa z cukinią i cebulką.

Danie bardzo łatwe do przygotowania. Nie do zepsucia, no nie da się popsuć i już:)

Składniki na 2 niezbyt duże porcje:

  • 2 duże cukinie
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 gram quinoi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • kilka łyżek natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Cukinię pokroić w cienkie półplasterki.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, cukinię, tymianek, posolić, popieprzyć i smażyć około 25 minut aż cukinia zacznie robić się brązowa. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.
  • Quinoę ugotować w posolonym wrzątku - powinno to zająć około 10 minut - po czym odsączyć z nadmiaru wody i dodać do cukinii. Wszystko porządnie wymieszać, dodać sok z cytryny, jeszcze raz posolić, popieprzyć i posypać natką pietruszki.


Skorzystałam z książki kucharskiej "River Cottage Veg every day".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz