wtorek, 15 stycznia 2013

Pierś kurczaka zapiekana z dynią i cebulką w sosie jogurtowym z harissą.

To danie zrobiłam dla mojego męża, który jest mięsożercą. Podobno jest  bardzo dobre:)

Składniki:
  • 4 małe piersi kurczaka
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki pasty Harissa
  • 250 gram dyni
  • 2 średniej wielkości cebule czerwone
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano

Sposób przygotowania:
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  • Dynię obrać i  pokroić w podłużne kawałki.
  • Piersi  kurczaka umyć i dobrze osuszyć.
  • Przygotować sos - jogurt wymieszać z harissą.
  • Piersi kurczaka natrzeć dokładnie sosem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
  • W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucić cebulę, dynię i wszystko polać resztką sosu. Wymieszać. Dodać trochę oliwy i ponownie wymieszać. Wstawić do piekarnika na około 15 minut.
  • Po kwadransie do dyni i cebuli dodać piersi kurczaka. Posypać solą, pieprzem, oregano i zapiekać przez około pół godziny.




Skorzystałam z przepisu, który zamieszczony został w majowym wydaniu czasopisma "Good Food". Chodzi mi oczywiście o maj 2012.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz