poniedziałek, 29 lipca 2013

Gulasz z cukinii, kurczaka i cebuli.

Składniki na dwie porcje:
  • jedna podwójna pierś kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 dość duże cukinie
  • 3 łyżki oregano
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania jest niezwykle prosty:
  • Przygotować bulion.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
  • Cukinię pokroić w półplatsterki.
  • Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i smażyć aż zacznie robić się brązowa.
  • Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć przez około 10 minut.
  • Dolać bulion, dodać cukinię, oregano,  wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 - 15 minut. Cukinia powinna być miękka ale nie rozgotowana.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną, posolić, popieprzyć, wymieszać dokładnie i jeszcze przez chwilkę smażyć.
  • Podawać z ryżem bądź bagietką.




Koktajl śliwkowo - bananowo - jabłkowy

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 2 średniej wielkości banany
  • 1 jabłko
  • 5 śliwek
  • 1 cup mleka migdałowego
  • łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zmiksować.



sobota, 6 lipca 2013

Muffiny truskawkowo - migdałowe

Jedne z najlepszych muffinków jakie kiedykolwiek zrobiłam. Mój synek zjadł 3, ja 2 a resztę mój małżonek. Znaczy się, że musiały być smaczne:)

Składniki na 12 muffinków:
  • 185 gram self - raising flour - ja użyłam bezglutenowej
  • 65 gram mielonych migdałów
  • 130 gram cukru kokosowego
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 120 gram masła
  • 2 jajka
  • 1 jabło - użyłam kwaśnego
  • 6 bardzo dużych truskawek
  • 50 gram płatków migdałowych
  • 180 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
  • Masło roztopić.
  • Jabłko obrać i pokroić w kostkę.
  • Truskawki przekroić na połówki.
  • W dużej misce wymieszać mąkę, mielone migdały, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, cynamon, skórkę z cytryny i sól.
  • W drugiej misce wymieszać roztopione masło, ekstrakt z wanilii, jajka i 180 ml ciepłej wody.
  • Mokre składniki dodać do suchych i wszystko wymieszać.
  • Dodać jabłko i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
  • Masę układać w foremkach muffinkowych, do każdej foremki wcisnąć połowę truskawki i posypać migdałami.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Skorzystałam z książki kucharskiej "WHAT KATIE ATE"

piątek, 5 lipca 2013

Zapiekane jajka w szynce

Składniki na 5 porcji:
  • 200 gram pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 plasterków szynki
  • 5 jajek
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
  • Foremki do muffinków wysmarować masłem i każdą wyłożyć szynką.
  • Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Pieczarki i cebulę smażyć na maśle przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
  • Masę pieczarkowo-cebulową układać na szynce, na to wbić jajko i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika posolić i popieprzyć


Skorzystałam z przepisu bajaderki z serwisu http://www.mniammniam.com/

Zupa z kurczaka, pomidorów i kuskusa

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 350 gram piersi kurczaka
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 115 gram suszonych moreli
  • 140 gram kuskusu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki świeżej mięty
Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulion warzywny.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Kurczaka pokroić w kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, czosnek i smażyć około 7 minut - cebulka powinna zacząć robić się brązowa.
  • Usmażoną cebulę i czosnek przełożyć do garnka, dodać kurczaka, pomidory, bulion, morele, przyprawy i gotować na średnim ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z kuskusem posypanym świeżą miętą.
Jak przygotować kaszkę kuskus:
  • Kuskus wsypać do miseczki, zalać bulionem - troszkę ponad powierzchnię kaszki i przykryć na około 10 minut talerzem. Po tym czasie wymieszać widelcem i kuskus gotowy:)

wtorek, 2 lipca 2013

Sałatka z orzo, fetą i pomidorkami koktajlowymi.

Pyszna sałatka!
Składniki na 4 porcje:
  • szklanka makaronu orzo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki orzeszków pinii - można je zastąpić innymi np.nerkowcami
  • garść świeżej kolendry bądź natki pietruszki
  • duża garść pomidorków koktajlowych
  • 150 gram fety
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
  • Przygotować makaron orzo - ugotować w dużej ilości wody - zajęło mi to około 25 minut. Makaron dobrze odsączyć.
  • Ser pokroić w drobną kostkę.
  • Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
  • Czosnek obrać i drobniutko pokroić.
  • Orzechy przyrumienić na patelni.
  • W misce wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, czosnek i kolendrę. Dodać fetę, pomidorki, orzeszki, posolić, popieprzyć i delikatnie wymieszać. Dodać makaron i jeszcze raz wymieszać.


Skorzystałam z przepisu bajaderki z serwisu http://www.mniammniam.com/

Chłodnik z awokado i pomidorową salsą.

Bardzo dobra, sycąca zupa. Idealna w upały:)
Składniki na dwie średniej wielkości porcje:
Na zupkę:
  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sok z jednej cytryny
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulion.
  • Awokado obrać i pokroić w kostkę.
  • Papryczkę pozbawić pestek i drobno pokroić.
  • Czosnek obrać i pokroić.
  • Do blendera wrzucić awokado, chilli, czosnek, dodać bulion i wszystko zblendować, aż do uzyskania konsystencji kremu. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz i jeszcze raz wszystko zblendować.
  • Zupę wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Podawać z salsą pomidorową.
Na salsę:
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 małe cebulki
  • 4 łyżki świeżej kolendry bądź natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  • Pomidorki pokroić.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Kolendrę bądź natkę pietruszki drobno posiekać.
  • W miseczce wymieszać wszystkie składniki.