środa, 22 maja 2013

Łosoś owocowo - warzywny

Przepis wymyślony przez mojego męża. Bardzo smaczny.

Składniki na dwie porcje:
  • 400 gram świeżego filetu z łososia
  • pomarańcza
  • garść borówek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 5 - 8 zielonych szparagów
  • pół brokuła
  • 1 por
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
  • Szparagi obrać i pokroić na 3 - 4 cm kawałki.
  • Brokuł podzielić na małe różyczki.
  • Białą część pora pokroić w plasterki.
  • Pomarańczę przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, a drugą obrać, pozbawić włókien i pokroić w cząstki.
  • Filety z łososia natrzeć oliwą, posolić i popieprzyć.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać warzywa i smażyć na dużym ogniu przez około 4 minuty, po tym czasie ogień zmniejszyć i dusić wszystko pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie warzywa przesunąć na brzeg patelni, dodać łososia i smażyć go na silnym ogniu przez około minutę. Dodać połowę sosu sojowo - pomarańczowego i smażyć przez około 2 minuty. Filety przewrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.
  • Patelnię zdjąć z ognia, dodać pomarańczę, borówki i wszystko trzymać w cieple przez około 2 minuty

Sos sojowo - pomarańczowy:
  • W małej miseczce wymieszać sok z pomarańczy, sos sojowy, sól i pieprz






Pierś kurczaka w sosie z suszonych pomidorów i białego wina

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Piersi kurczaka pokroić w sznycle, rozpłaszczyć dłonią, wysmarować oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.
  • Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Suszone pomidory pokroić w paski.
  • Bazylię drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć piersi kurczaka z obu stron przez kilka minut, aż zaczną robić się lekko brązowe. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple - można w piekarniku.
  • Na patelnię wrzucić czosnek i smażyć minutę - nie dłużej, bo czosnek może się zrobić gorzki. Następnie dodać suszone pomidory, wlać śmietankę kremówkę, wino i wszystko gotować pod przykryciem  przez około 5 minut. Na koniec do sosu wrzucić bazylię i jeszcze chwilkę gotować, aż sos zrobi się gęsty. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Na talerzach układać sznycle z piersi kurczaka i polać sosem. Podawać z dużą ilością sałaty.


Skorzystałam z przepisu bajaderki
http://www.mniammniam.com/Piersi_z_kurczaka_w_sosie_z_suszonych_pomidorow-6836p.html

wtorek, 21 maja 2013

Crumble truskawkowo - rabarbarowe

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. W niedzielę zrobiłam dla moich chłopców deser truskawkowo - rabarbarowy - bez dodatku w postaci białej mąki i cukru. Wyszło smacznie:)

Składniki:

Na spód:
  • 3 cups rabarbaru
  • 3 cups truskawek
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 4 łyżki miodu bądź syropu z agawy
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki z tapioki

Sposób przygotowania:
  • Truskawki pokroić w plasterki.
  • Rabarbar pokroić w kostkę.
  • Truskawki i rabarbar przełożyć do dużej miski dodać skórkę z pomarańczy, miód, sól, sok z cytryny, mąkę z tapioki i wszystko dokładnie wymieszać.

Na posypkę:
  • 1/4 cup pistacji
  • 1/4 cup orzechów makadamia
  • 3/4 cup mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 cup miodu
  • 4 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
  • Orzechy posiekać na drobne kawałki.
  • Do dużej miski wsypać orzechy, mąkę migdałową, mąkę kokosową, sól, cynamon, miód i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać olej kokosowy i jeszcze raz wszystko wymieszać.

Sposób przygotowania crumble:
  • Naczynie do tarty wysmarować olejem kokosowym. Na dno wyłożyć masę truskawkowo - rabarbarową. Wierzch posypać masą orzechową.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Smoothie z banana, borówek, jogurtu naturalnego i soku pomarańczowego

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • duża garść borówek
  • 1 1/2 dużego banana
  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 120 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.

sobota, 18 maja 2013

Zapiekana pierś kurczaka z migdałami i orzechami laskowymi

Na dzisiejszy obiad przygotowałam zapiekaną pierś kurczaka z migdałami i orzechami laskowymi. Bardzo sympatyczne danie, które można przygotować w 15 minut. Kurczaka podałam z sałatą, drobno pokrojonym serem feta i sosem musztardowym. Jest to na pewno przepis godny polecenia:)

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki
  • garść płatków migdałowych
  • garść orzechów laskowych
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
  • Orzechy laskowe pokroić na drobne kawałki.
  • Na jednym talerzu roztrzepać jajko, na drugi wysypać trochę mąki, na trzecim wymieszać płatki migdałowe z orzechami laskowymi.
  • Pierś kurczaka pokroić w sznycle, rozpłaszczyć dłonią, wysmarować oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć. Każdy sznycel obtoczyć w jajku, mące, migdałach i orzechach laskowych.
  • Układać na blaszce i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
  • Podawać z dużą ilością sałaty.

Sałatka którą przygotowałam:

Składniki:
  • dwie duże garście różnego rodzaju sałat
  • ser feta drobno pokrojony
Sposób przygotowania:
  • Sałatę wymieszać z serem feta. Polać sosem musztardowym.
Sos musztardowy:

Składniki:
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
  • W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki.





Bezglutenowa tarta truskawkowa

Składniki na jedną małą tartę:

Na spód do tarty:
  • 2 cups mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka mąki z tapioki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 6 dużych kostek gorzkiej czekolady - minimum 70%

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.
  • Masą wylepić foremkę do tarty i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.
  • Czekoladę posiekać drobno i rozsmarować na spodzie do tarty - czekolada powinna się rozpuścić.
  • Tartę odstawić na 15 minut, po czym przełożyć do lodówki.

Krem do tarty:
  • 1 1/2 cups mleka kokosowego
  • 5 żółtek
  • 1/4 cup cukru kokosowego
  • 3 łyżki mąki z tapioki

Sposób przygotowania:
  • Do rondelka wlać mleko kokosowe i podgrzać na średnim ogniu.
  • Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodać mąkę z tapioki i mleko kokosowe. Masę przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie krem rozsmarować na czekoladowym spodzie do tarty, a tartę odstawić na około 3 godziny do lodówki.
  • Przed podaniem tartę udekorować truskawkami i posypać tartą gorzką czekoladą.


Smoothie truskawkowe z serkiem mascarpone i jogurtem

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 200 gram truskawek
  • 120 ml serka mascarpone
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.
  • Smoothie można posypać pokruszonym ciasteczkiem maślanym.








czwartek, 16 maja 2013

Pierś kurczaka w sosie miodowo - cytrynowym

Danie, które robi się w 15 minut - czyli takie jakie lubię najbardziej.

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • sok z połowy cytryny
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 - 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulion warzywny.
  • Pierś kurczaka pokroić na sznycle, rozpłaszczyć dłonią, posolić, popieprzyć i smażyć na mocno rozgrzanej patelni przez około 3 - 4 minuty z każdej strony - powinny zrobić się lekko brązowe. Usmażone piersi kurczaka przełożyć na talerz i trzymać w cieple - można w piekarniku.
  • Na tą samą patelnię na której smażone były piersi kurczaka wlać bulion warzywny, sok z połowy cytryny i miód. Gotować cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu.
  • Na talerzach ułożyć porcje kurczaka i polać przygotowanym sosem. Podawać z dużą ilością warzyw.




Ciasteczka owsiano - orzechowe z bananami

Oto przepis na ciasteczka, które zrobiłam dzisiaj dla mojego synka. Nie zawierają ani grama cukru a i tak są słodkie:)

Składniki na około 10 średniej wielkości ciasteczek:
  • 3 bardzo dojrzałe banany - najlepiej wybrać takie, które mają bardzo dużą ilość brązowych plamek
  • 1 cup płatków owsianych
  • 1/2 cup orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
  • Banany rozdziabdziać widelcem w średniej wielkości miseczce. Dodać płatki owsiane i  wszystko dokładnie wymieszać.
  • Orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki dodać do masy owsiano - bananowej i dokładnie wymieszać.
  • Masę układać w formie placuszków na blasze wyłożonej papierem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.



Smoothie truskawkowo - borówkowe

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 200 gram truskawek
  • 75 gram borówek
  • 300 ml mleka migdałowego - można zastąpić krowim
  • 50 gram jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
  • W blenderze zmiksować wszystkie składniki.




środa, 15 maja 2013

Zapiekany halibut z orzechami makadamia i mlekiem kokosowym

Składniki na dwie porcje:
  • około 300 gram świeżego filetu halibuta
  • 3/4 cup orzechów makadamia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mleka kokosowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:
  • Natkę pietruszki posiekać.
  • Pomarańczę obrać, pozbawić włókien i pokroić w cząstki.
  • Orzechy makadamia przyrumienić na patelni - powinny być lekko brązowe, posiekać na drobne kawałki.
  • W małej miseczce wymieszać jajko z mlekiem kokosowym.
  • Na dużym talerzu wymieszać natkę pietruszki, sól, pieprz, skórkę z pomarańczy i orzechy.
  • Rybkę najpierw zanurzać w mieszance mleczno - jajecznej, następnie obtoczyć w mieszance orzechowej i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
  • Na talerzach rybę udekorować cząstkami pomarańczy.






Bezglutenowe mini naleśniczki

Dzisiaj na obiad dla mojego synka przygotowałam bezglutenowe mini naleśniczki - bez mąki białej, mleka i cukru. Doskonale pasują do nich pokrojone owoce i domowej roboty nutella z tego przepisu:
http://warzywkowo.blogspot.ch/2013/02/nutella-w-wersji-raw.html


Składniki na 5 małych naleśników:
  • 3 duże jajka
  • 1/2 cup mleka migdałowego
  • 1 1/2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka mąki z tapioki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto odstawić na 10 minut.
  • Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością tłuszczu kokosowego.




Smoothie truskawkowo - jogurtowe

Bardzo dobre smoothie. Zrobiłam dla siebie i dla synka, ale tak jakoś wyszło, że mały wytrąbił wszystko:) Smoothie przygotowałam na bazie mleka migdałowego, ale jeżeli ktoś nie ma nietolerancji laktozy może skorzystać z mleka krowiego.

Składniki na dwie dość duże porcje:
  • 200 gram truskawek
  • 50 gram jogurtu naturalnego
  • 300 ml mleka migdałowego - można zastąpić krowim
  • 2 łyżki miodu bądź syropu z agawy

Sposób przygotowania:
  • W blenderze zmiksować wszystkie składniki.





wtorek, 14 maja 2013

Ciasteczka borówkowe - bezglutenowe

Dzisiaj zrobiłam ciasteczka z borówkami - bez dodatku w postaci mąki białej i mleka. Nie dodałam też ani grama cukru a i tak wyszły pyszne:)

Składniki na około 10 średniej wielkości ciasteczek:
  • 2 1/2 cups mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 cup oleju kokosowego - można go zastąpić dowolnym olejem przez siebie wybranym
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu bądź syropu z agawy
  • 1/2 cup borówek

Sposób przygotowania:
  • Do dużej miski wsypać mąkę migdałową, sól, sodę oczyszczoną i wszystko wymieszać.
  • W drugiej miseczce zmiksować olej kokosowy, jajka i miód.
  • Mokre składniki dodać do suchych i wszystko porządnie wymieszać. Do masy dodać borówki i wszystko wymieszać delikatnie - tak aby borówki się nie rozdziabdziały. Masę wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie układać ją w formie placuszków na blasze wyłożonej papierem i zapiekać przez około 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



poniedziałek, 13 maja 2013

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka, które zrobiłam dzisiaj rano dla mojego synka. Robią się błyskawicznie i są naprawdę smaczne:)

Składniki na około 10 ciasteczek średniej wielkości:
  • 1 cup cukru kokosowego - można zastąpić zwykłym białym, bądź brązowym
  • 3/4 cup masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 cup cacao nibs - można zastąpić czekoladą posiekaną na drobne kawałki

Sposób przygotowania:
  • Do miski wsypać cukier, dodać masło orzechowe i miksować aż składniki się połączą - zajeło mi to minutę. 
  • Do masy dodać jajko, wanilię, sodę oczyszczoną i ponownie wszystko zmiksować.
  • Na koniec dodać cacao nibs, bądź posiekaną czekoladę i wszystko porządnie wymieszać.
  • Masę układać w formie małych placuszków na blasze wyłożonej papierem i zapiekać przez 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Risotto z truskawkami i białym winem

Pycha!

Składniki na 2 dość duże porcje:
  • 400 gram truskawek
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300 gram ryżu risotto
  • 150 ml białego wina
  • litr bulionu warzywnego
  • 50 gram parmezanu
  • garść świeżej bazylii
  • pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulion warzywny.
  • Truskawki umyć i pokroić w plasterki.
  • Szalotki obrać i pokroić w kostkę.
  • Parmezan zetrzeć na tarce.
  • Papryczkę chili pozbawić nasion i drobno posiekać.
  • Bazylię posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szalotki i smażyć przez około 5 minut. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilę - wszystkie ziarenka ryżu powinny być pokryte oliwą. Dolać szklankę bulionu, całe wino, wszystko wymieszać i gotować - cały czas trzeba mieszać. Dodać 1/3 truskawek, stopniowo dolewać pozostały bulion, cały czas mieszając. Po około 20 minutach ryż powinien być już miękki.
  • Dodać jogurt naturalny, parmezan, pozostałe truskawki, bazylię i wszystko delikatnie wymieszać. Posolić i popieprzyć.
  • Na talerzach risotto posypać szczypiorkiem.



niedziela, 12 maja 2013

Torcik pistacjowy - bez mleka, mąki, jajek i bez pieczenia

Jeden z moich zaległych przepisów:)

Składniki:

Na spód torcika:
  • 1 cup pistacji - trzeba je wcześniej namoczyć przez kilka godzin
  • 1/2 cup wiórków kokosowych
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 10 świeżych daktyli

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki dokładnie zblendować.

Na masę:
  • 2 cups nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc
  • 1 cup awokado
  • 1/4 cup soku z cytryny
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 1/4 cup wody
  • 1/2 cup syropu z agawy
  • 1/2 cup oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 cup kakao

Sposób przygotowania:
  • Do blendera wrzucić nerkowce, awokado, sok z cytryny, skórkę z cytryny, wodę, syrop z agawy, sól, wanilię i zblendować, aż uzyskamy konsystencję gładkiej masy.
  • Następnie dodać olej kokosowy i blendować przez minutę.
  • Połowę masy przełożyć do miseczki i odstawić na bok. Do pozostałej masy dodać kakao i wszystko zblendować.

Sposób przygotwania torciku:
  • Foremkę wysmarować tłuszczem kokosowym i wylepić spodem. 
  • Na spód wyłożyć masę czekoladową i posypać posiekanymi pistacjami.
  • Na pistacje wyłożyć resztę masy czekoladowej.
  • Na masę czekoladową wyłożyć masę orzechową - tę z miseczki.
  • Torcik udekorować pistacjami i schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny.







Trufle z kakao, awokado i wiórków kokosowych

Deser, który zrobił dla mnie mój mąż. Do popołudniowej kawki w sam raz:)

Składniki na około 15 kuleczek:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 200 gram kremu kokosowego
  • 1/4 cup mleka kokosowego
  • 1/2 cup wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  • 10 kropel stewii
  • 10 listków mięty
  • 15 dużych borówek

Sposób przygotowania:
  • Miętę drobno posiekać.
  • Awokado obrać i pokroić na kawałki.
  • Krem kokosowy podgrzewać, aż do uzyskania konsystencji śmietany.
  • Do blendera wrzucić miętę, awokado, krem kokosowy, mleko kokosowe, miód, stewię i miksować aż do uzyskania gęstej masy.
  • Masę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Po tym czasie z masy formować kulki, każdą nadziać borówką i obtaczać w wiórkach kokosowych.
  • Podawać i jeść:)




Smażony łosoś z pistacjami, czerwoną cebulką i pomarańczą

Nasz dzisiejszy obiad. Bardzo smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 duże filety łososia
  • 1 pomarańcza
  • 3 czerwone cebule
  • garść pistacji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego

Sposób przygotowania:
  • Pistacje posiekać na drobne kawałki.
  • Cebulę pokroić w paski.
  • Pomarańczę przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok a drugą obrać, pozbawić włókien i pokroić w cząstki.
  • Filety z łososia natrzeć oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć przez około 5 minut. Posolić i popieprzyć.
  • Do cebuli dodać sok z pomarańczy, cząstki pomarańczy, czerwony ocet winny i smażyć przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć na talerze.
  • Łososia posypać z jednej strony posiekanymi pistacjami, smażyć przez 2 - 3 minuty, po czym zdjąć z patelni i ułożyć na usmażonej cebuli z pomarańczami.






sobota, 11 maja 2013

Lody miętowo - kokosowo - czekoladowe

Składniki na 3 - 4 pucharki:
  • 2 cups mleka migdałowego
  • 2 cups wiórków kokosowych
  • 1/3 cup syropu z agawy
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 14 łyżeczki soli
  • 1/2 - 1 cup cacao nibs - można zastąpić posiekaną czekoladą
  • 1 cup świeżych listków mięty

Ciasto orzechowe - bez pieczenia

To jest ciasto, które zrobiłam kilka tygodni temu i zapomniałam dodać przepis na bloga. Jest to przepis witariański a więc bez dodatku mąki, cukru, mleka i jajek. Bardzo smaczny, ale bardzo kaloryczny ze względu na dużą ilość orzechów i świeżych daktyli.

Składniki na masę do ciasta:
  • 1 cup pekanów - trzeba je wcześniej namoczyć przez kilka godzin
  • 1/4 cup wody
  • 1/2 cup syropu z agawy
  • 1 1/2 cup świeżych daktyli
  • 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:
  • W robocie kuchennym posiekać orzechy.
  • Do posiekanych orzechów dodać wodę, syrop z agawy, świeże daktyle, wanilię, sól, cynamon, pieprz cayenne i wszystko zmiksować, aż do uzyskania konsystencji gęstej pasty. 

Składniki na spód do ciasta:
  • 2 1/2 cups orzechów makadamia
  • 1/8 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zmiksować.

Sposób przygotowania ciasta:
  • Foremkę do ciasta wylepić spodem.
  • Na spód wyłożyć masę z pekanów.
  • Wierzch ciasta udekorować pekanami i borówkami.
  • Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.






Bezglutenowe czekoladowo - bananowe muffinki

Muffinki, które się robi błyskawicznie. Pyszne, wilgotne, mięciutkie. Bez dodatku białej mąki, cukru.

Składniki na 12 muffinków:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu bądź syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki jabłkowego octu winnego
  • 1/2 cup mąki kokosowej
  • 1/4 cup mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 bardzo duże i bardzo dojrzałe banany - najlepsze są banany z dużą ilości brązowych plamek
  • 1/4 cup mleka migdałowego - można zastąpić ryżowym, sojowym a nawet zwykłym
  • 1/4 cup cacao nibs - można zastąpić czekoladą posiekaną na drobne kawałki

Na posypkę:
  • 1/4 cup posiekanych orzechów - ja użyłam pekanów
  • 2 - 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cacao nibs - można zastąpić posiekaną czekoladą

Sposób przygotowania:
  • Do miski dodać miód, olej kokosowy, wanilię i ubijać mikserem przez minutkę, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać jajka, jabłkowy ocet winny i znowu ubijać mikserem, aż do uzyskania konsystencji gładkiej masy.
  • W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, mąkę migdałową, cynamon, sodę oczyszczoną i sól.
  • Suche składniki dodać do mokrych i wszystko dokładnie wymieszać.
  • W średniej wielkości miseczce rozdziabdziać banany widelcem, dodać mleko, wymieszać, wlać do masy i ponownie wszystko wymieszać.
  • Masę przełożyć do foremek muffinków i posypać mieszanką orzechowo - miodową. 
  • Zapiekać w piekarniku w nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Sposób przygotowania posypki orzechowo - miodowej:
  • Wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce.


piątek, 10 maja 2013

Deser owocowo - jogurtowy

Pyszny deserek, który zrobiłam w ciągu niecałych 10 minut. Idealny na podwieczorek bądź drugie śniadanie.

Składniki na 2 pucharki:
  • 250 gram truskawek
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125 gram borówek
  • 2 małe kubeczki jogurtu waniliowego - można go zastąpić jogurtem sojowym
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika

Sposób przygotowania:
  • Truskawki umyć i pokroić w plasterki.
  • Mango obrać i pokroić w kostkę.
  • W pucharkach układać na przemian: truskawki, sok z pomarańczy, mango, sok z cytryny, borówki, jogurt. Posypać pestkami dyni i pestkami słonecznika.


Skorzystałam z książki kucharskiej "Nigella Express".





czwartek, 9 maja 2013

Bezglutenowy chleb kokosowy

Składniki na 1 średniej wielkości chlebek:
  • 6 jajek
  • puszka mleka kokosowego
  • 1/2 cup syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
  • 1 cup mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli


Sposób przygotowania jest banalny:
  • Jajka, mleko kokosowe i syrop z agawy miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystecji.
  • Do masy dodać wanilię, ekstrakt z pomarańczy, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, cynamon, sól i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do foremki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Chlebek jest dosyć wilgotny i najlepiej smakuje po wystygnięciu. Zjedliśmy go z plasterkami truskawek i to było dobre:)






Koktajl mocno owocowy

Mocno owocowy, lekko kwaskowaty. Smakował całej rodzinie:)

Składniki na dwie duże porcje:
  • garść malin
  • garść truskawek 
  • banan
  • jabłko
  • 1 cup świeżego szpianku
  • 2 cups wody bądź mleka migdałowego, jeśli chcemy aby koktajl był bardziej słodki i sycący
  • łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.





Sałatka z truskawek w sosie miodowo - cytrynowym

Sezon truskawkowy się zbliża, z czego się niezmiernie cieszymy:) Wypróbowałam dzisiaj nowy przepis na sałatkę z truskawek, bardzo smaczna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Gorąco polecam.

Składniki na 2 dość duże porcje:
  • 500 gram truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu bądź syropu z agawy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:
  • Truskawki umyć, pokroić w ćwiartki, przełożyć do średniej wielkości miseczki.
  • W małej miseczce wymieszać sok z cytryny, czerwony ocet balsamiczny, miód, oliwę z oliwek i pieprz. Tak przygotowanym sosem polać truskawki, delikatnie wszystko wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki.
  • Po godzinie truskaweczki przełożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią i miętą.




wtorek, 7 maja 2013

Chlebek bezglutenowy bananowo - cukiniowy

Dzisiejszy chlebek:)

Składniki na jeden średniej wielkości chlebek:
  • 1 1/2 cups mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki  muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 1/4 cup syropu z agawy
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 1 cup tartej cukinii

Sposób przygotowania:
  • Cukinię zetrzeć na tarce - nie obieramy jej.
  • Banana rozdziabdziać na talerzyku.
  • W dużej misce wymieszać mąkę migdałową, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i gałkę muszkatołową.
  • Do mniejszej miski wbić jajka, dodać syrop z agawy, miksować przez 2 minuty, po czym dodać do miski z suchymi składnikami i wszystko wymieszać.
  • Do masy dodać banana, cukinię i jeszcze raz wszystko wymieszać.
  • Masę przełożyć do foremki i zapiekać przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Chlebek jest przepyszny, wilgotny, mięciutki. Ma jednak tendencje do rozwalania się. Mój synek zjadł dużo i skwitował - mamuś to było najlepsze na świecie:)






Placuszki z mąki migdałowej, jajek i sera

Robią się w try miga, są pyszne i sycące.

Składniki na 10 dużych placuszków:
  • 3 cups mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 180 gram sera cheddar
  • 2 ostre papryczki
  • 3 jajka
  • 1/4 cup jogurtu naturalnego
  • 1/2 cup wody

Sposób przygotowania jest banalny:
  • Ser zetrzeć na tarce.
  • Papryczki przekroić na pół, pozbawić pestek i drobno posiekać.
  • W dużej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodać ser, papryczki i jeszcze raz wymieszać.
  • W małej miseczce wymieszać jajka, jogurt naturalny, wodę i dodać do miski z mąką i serem. Wszystko wymieszać.
  • Masę układać w formie placuszków na blasze wyłożonej papierem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.



Bezglutenowe ciasteczka z jabłkami i kardamonem

Ciasteczka, które upiekłam w niedzielę. Bez glutenu, bez mleka i bez cukru. Pyszne, mięciutkie, pachnące jabłkami. Bardzo smaczne:)

Składniki na 8 dość dużych ciasteczek:
  • 2 cups mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 dość duże jabłka
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki syropu z agawy

Sposób przygotowania:
  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  • W dużej misce wymieszać mąkę migdałową, sól i sodę oczyszczoną.
  • Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka i smażyć aż zrobią się miękkie.
  • Kiedy jabłuszka zaczną robić się brązowe wrzucić je do miski z mąką, dodać kardamon, wanilię, jajka, syrop z agawy i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Masę układać w formie placuszków na blasze wyłożonej papierem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.




czwartek, 2 maja 2013

Zapiekana pierś kurczaka z pesto, pomidorami i mozarellą

Składniki na 2 porcje:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 czubate łyżki sosu pesto
  • 2 pomidory
  • 1 duża kulka mozarelli
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić soku, pestek i pokroić w plastry.
  • Mozarellę pokroić w plastry.
  • Pierś kurczaka pokroić w plastry, posolić, popieprzyć, natrzeć sosem pesto, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez około 15 minut.
  • Po tym czasie naczynie wyjąć z piekanika, kurczaka obłożyć pomidorami, na pomidorkach ułożyć mozarellę i wstawić do piekarnika na jeszcze kilka minut.
  • Podawać z dużą ilością sałaty.



Przepis pochodzi z serwisu mniammniam: http://www.mniammniam.com/


Pizza na kokosowym spodzie - bezglutenowa

Oto przepis na pizzę, którą przygotowuje się w niecałe pół godziny, w tym pieczenie zajmuje 20 minut:D



Składniki na jedną średniej wielkości pizzę:
  • 1/2 cup mąki kokosowej
  • 3 jajka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki oregano
Wierzch pizzy - dodajemy to co lubimy:)

Sposób przygotowania:
  • Do dużej miski wrzucić wszystkie suche składniki i wymieszać.
  • Dodać mokre składniki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • Blachę wyłożyć papierem do zapiekania, wylać ciasto które jest dosyć płynne, uformować łyżką kształt pizzy i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220 stopniu przez około 20 minut.
  • W połowie pieczenia pizzę wyjąć z piekarniku, obłożyć ulubionymi dodatkami i zapiekać przez pozostałe 10 minut.



Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo - borówkowe

Oto przepis na ciasteczka, które dzisiaj upiekłam. Ciasteczka są bez dodatku cukru, mleka i mąki białej. Bardzo smaczne:)


Składniki na 9 średniej wielkości ciasteczek:
  • 2 cups borówek
  • 1 cup orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 1/2 cups mąki migdałowej
  • 1/3 cup czekolady RAW
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka ektraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki sody oczyczonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
  • Borówki przełożyć do małego rondelka. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
  • Orzechy włoskie wrzucić do blendera i zblendować. Dodać olej, borówki i wszystko jeszcze raz zblendować, aż do uzyskania gęstej masy.
  • Masę przełożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Z masy uformować ciasteczka, układać je na blasze wyłożonej papierem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20 minut.

środa, 1 maja 2013

Zupa krem z marchewki i imbiru

Zupa krem z marchewki, z dodatkiem świeżego imbiru i grillowanego banana. Niebo w gębie. Banalnie prosta w przygotowaniu. Gorąco polecam.

Składniki na 2 porcje:
  • 750 gram marchewki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 banany
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 180 gram kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:
  • Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
  • Imbir obrać i pokroić w plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać marchewkę, imbir i smażyć przez około 10 minut. Posolić, popieprzyć, dodać curry i wszystko wymieszać. Dodać bulion i gotować przez około 10 minut.
  • Zupę zblendować, dodać śmietanę i jeszcze raz zblendować.
  • Banany przekroić na połówki, skropić syropem z agawy i grillować w piekarniku przez około 10 minut.
  • Zupę przełożyć do miseczek, dodać banana i udekorować natką pietruszki.