poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Bezglutenowy chlebek bananowo-orzechowy.

Składniki na jeden średniej wielkości chlebek:
  • 5 bananów
  • 4 jajka
  • 4 daktyle
  • 1/3 cup masła kokosowego
  • 3 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania jest niezwykle prosty:
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  • Do blendera wrzucić pokrojone banany i daktyle. Zblendować na gładką masę.
  • Do masy dodać jajka, masło kokosowe i zblendować.
  • Następnie dodać mąkę kokosową, ekstrakt z wanilii, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli i wszystko zblendować.
  • Masę przełożyć do dużej miski, dodać posiekane orzechy włoskie i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do foremki i zapiekać w piekarniku przez około 50 minut.








Zupa krem z pomidorów i kopru włoskiego.

Jest to jedna z najlepszych zup pomidorowych jakie jadłam:) Przepyszna.

Składniki na dwie porcje:

Na zupkę:

  • 2 kopry włoskie - około 400 gram
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Na posypkę orzechowo- serową:
  • 60 gram orzechów włoskich
  • skórka z jednej cytryny
  • 40 gram świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka łodygi z kopru włoskiego

Sposób przygotowania zupy:
  • Fenkuł umyć, łodygi odciąć od bulwy a bulwę pokroić w cienkie paseczki.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Przygotować bulion warzywny.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić koper włoski, cebulę, czosnek i smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory z puszki, bulion i gotować około 20 minut.
  • Zupę przelać do blendera, zblendować na gładkę masę, posolić i popieprzyć.
  • Zupę przelać do miseczek i udekorować posypką orzechowo-serową.

Sposób przygotowania posypki orzechowo-serowej:
  • Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni.
  • Zieloną łodyżkę kopru włoskiego posiekać.
  • W miseczce wymieszać orzechy, parmezan, skórkę z cytryny i zieloną łodyżkę kopru.




wtorek, 16 kwietnia 2013

Burgery pieczarkowo - orzechowe

Składniki na 6 burgerów:
  • 1 cup orzechów włoskich
  • 1/2 cebuli średniej wielkości
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża marchewka
  • duża garść pieczarek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 cup zmielonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania:
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  • Marchewkę obrać i pokroić na kawałki.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
  • Seler naciowy pokroić w kawałki.
  • W blenderze zblendować wszystkie składniki, aż do uzyskania gęstej masy.
  • Z masy uformować placuszki i układać je na blasze wyłożonej papierem.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.





niedziela, 14 kwietnia 2013

Brownies z kremem z nerkowców - witariański deser.

Składniki na 8 porcji:

Krem z nerkowców:
  • 2 cups nerkowców 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 cup syropu z agawy
  • 1/2 cup wody

Sposób przygotowania:
  • Nerkowce zblendować.
  • Do orzechów dodać wanilię, syrop z agawy, wodę i wszystko zblendować aż do uzyskania konsystecji gęstej papki.
  • Masę przełożyć do miseczki i odstawić na bok.

Brownies:
  • 1 cup orzechów włoskich
  • 1 cup pekanów
  • 1 cup migdałów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 cup syropu z agawy
  • 1/4 cup kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
  • Orzechy i migdały zblendować.
  • Przełożyć do miseczki dodać oliwę z oliwek, syrop z agawy, kakao, sól i porządnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do prostokątnej formy, udekorować kremem z nerkowców, posypać kakao i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Zupa pomidorowo - kokosowa - witariańska.

Bardzo dobra, bardzo ostra i bardzo łatwa do przygotowania:)

Składniki na 2 porcje:
  • 4 duże i dojrzałe pomidory
  • 2 łyżki pokrojonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka pokrojonego świeżego imbiru
  • 2 posiekane papryczki chili
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 cups mleka kokosowego



Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.
  • Zupę przełożyć do miseczek i udekorować świeżą miętą.



Dip z soczewicy i orzechów oraz dip bakłażanowy.

Oto przepisy na dwa pyszne dipy. Można nimi posmarować chlebek, można nadziać paprykę bądź sałatę lodowoą. Co kto lubi:)

Dip z soczewicy i orzechów włoskich

Składniki na jedną średniej wielkości miseczkę:
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 65g orzechów włoskich
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Orzechy drobno posiekać.
  • Soczewicę ugotować - zajeło mi to około 15 minut.
  • Soczewicę odsączyć na sitku, przełożyć do blendera, dodać orzechy włoskie, musztardę, sól, pieprz i wszystko dokładnie zblendować. 
  • Przełożyć do miseczki i podawać.

Dip z bakłażanów

Składniki na jedną średniej wielkości miseczkę:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 małe cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • natka pietruski - kilka łyżek
  • papryka słodka
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
  • Natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Bakłażany pokroić w grube plastry, przełożyć do miski, posolić i zostawić na około pół godziny.
  • Po upływie pół godziny bakłażany przelać zimną wodą, osuszyć i smażyć na patelni aż zrobią się brązowe.
  • Na drugiej patelni smażyć czosnek i cebulkę przez około 5 minut.
  • Do blendera wrzucić usmażone plastry bakłażanów, cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem, papryką i zmiksować wszystko na gładką masę.
  • Masę przełożyć do miseczki, udekorować natką pietruszki i podawać.


poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Zupa pomidorowa z trzech rodzajów pomidorków - RAW.

Tak, wiem że nie ma jeszcze sezonu na pomidory. Czy to ma jednak jakiekolwiek znaczenie dla osoby uzależnionej od tegoż warzywka? Mała podpowiedź - ŻADNEGO:) Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować na obiad zupę pomidorową. Bardzo łatwa do przygotowania, pyszna i aromatyczna - mogłabym ją jeść codziennie.

Składniki dla dwóch osób:
  • 6 suszonych pomidorów
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 6 dużych dojrzałych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • pół dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cup wody
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sół i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić soku, pestek i pokroić na kawałki.
  • Suszone pomidory przełożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą i zostawić na godzinę.
  • Pomidorki koktajlowe przełożyć do miseczki, dodać cebulę, czosnek, tymianek, posolić, skropić oliwą z oliwek, wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Do blendera wrzucić pomidory zwykłe - NIE KOKTAJLOWE - pomidorki suszone, dodać łyżkę oliwy z oliwek, ocet winny, wodę, sól, pieprz i wszystko zblendować.
  • Zupę przelać do miseczek, posypać pomidorkami koktajlowymi i udekorować świeżą bazylią.