czwartek, 28 marca 2013

Sałatka z rzodkiewek, awokado i pesto domowej roboty.

Składniki dla dwóch osób:
  • 2-3 pęczki rzodkiewki
  • 1 awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • 1/4 cup pesto
  • 2 małe cebule


Sposób przygotowania:
  • Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.
  • Awokado obrać i pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i drobno pokroić.
  • Na talerzach ułożyć plasterki rzodkiewek, posypać awokado, skropić oliwą, sokiem z cytryny, troszeczkę posolić i posmarować pesto.

Pesto:
  • 2 ząbki czosnku
  • liście z jednego pęczka rzodkiewki
  • pęczek bazylii
  • 3/4 cup rzodkiewek
  • 1 łyżka białej miso
  • 3/4 cup orzechów włoskich
  • 1/4 cup soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 cup oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować, aż do uzyskania konstystencji gładkiej masy.



środa, 27 marca 2013

Czekoladki - RAW

Przygotowanie tych czekoladek zajmuje chwilkę i są bardzo smaczne.

Składniki na 15 czekoladek:
  • 1 cup nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez co najmniej 2 godziny
  • 1/2 cup wody
  • 1 cup kakao - najlepiej RAW
  • 3/4 cup oleju kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3-4 łyżki syropu z agawy

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.
  • Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek i wstawić do zamrażarki na około 2 godziny.




wtorek, 26 marca 2013

Sałatka z piersi kurczaka i mango w sosie jogurtowym.

Sałatkę dla męża zrobiłam. Podobno dobra:)

Składniki na 1 porcję:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki curry
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mango chutney
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 mango
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 kapusta pekińska

Sposób przygotowania:
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Pierś kurczaka natrzeć oliwą z oliwek, solą, pieprzem, curry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 20 minut. Po tym czasie kurczaka wyjąć z piecyka i pokroić w cienkie plasterki. Odstawić do ostygnięcia.
  • W miseczce wymieszać jogurt naturalny, mango chutney, sok i skórkę z cytryny.
  • Mango obrać i pokroić w kostkę.
  • Czerwoną cebulę obrać i pokroić w plasterki.
  • Na talerzu ułożyć kolejno: liście kapusty pekińskiej, mango, kurczaka i czerwoną cebulę. Polać przygotowanym sosem.




Koktajl z mleka migdałowego, banana i macy.

Składniki na 1 porcję:
  • 1 cup mleka migdałowego
  • kilka kostek lodu
  • 1/2 łyżeczki Chia Seeds
  • 1 duży banan
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka Maca Powder
  • 1 łyżeczka Cacao Nibs
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki oprócz Cacao Nibs zmiksować.
  • Koktajl przelać do szklanki i posypać Cacao Nibs.



Koktajl bananowo - kakaowy II.

Składniki na 1 porcję:
  • 1 i 1/2 cup mleka migdałowego
  • 2 banany średniej wielkości
  • 5 dużych truskawek
  • 1 łyżka Mesquite Powder
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki Cacao Nibs

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.


poniedziałek, 25 marca 2013

Gofry.

Składniki na 6 gofrów:
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:
  • Gofrownicę rozgrzać.
  • Białka oddzielić od żółtka.
  • Wszystkie składniki oprócz białek ubić na gładką masę.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Piec w gofrownicy przez około 4 minuty.
  • Podawać z cukrem pudrem, bądź bitą śmietaną.




niedziela, 24 marca 2013

Risotto pomidorowo bazyliowe.

Jedno z moich ulubionych dań:)

Składniki na 2 bardzo duże porcje:

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 6 pomidorów średniej wielkości
  • 1 duża cebula
  • 3-4 szklanki bulionu
  • spora garść parmezanu
  • 2 czubate łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta szafranu
  • pół pęczka świeżej bazylii


Sposób przygotowania:
  • Przygotować bulion.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i sok, pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Parmezan zetrzeć na tarce.
  • Bazylię posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrać oliwę i łyżkę masła, wrzucić cebulę i smażyć przez około 5 minut. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilkę - wszystkie ziarenka ryżu powinny być pokryte masłem. Dolać szklankę bulionu, szafran, wszystko wymieszać i gotować - niestety cały czas trzeba mieszać. Stopniowo dodawać pozostały bulion, cały czas mieszając. Po około 20 minutach ryż powinien być już miękki.
  • Dodać pomidory, parmezan, łyżkę masła, świeżo mielony czarny pieprz, wymieszać i odstawić na chwilkę na bok.
  • Na talerzach posypać risotto świeżą bazylią.



Skorzystałam z przepisu Grzegorza z serwisu www.mniammniam.com

środa, 13 marca 2013

Quinoa z cukinią i cebulką.

Danie bardzo łatwe do przygotowania. Nie do zepsucia, no nie da się popsuć i już:)

Składniki na 2 niezbyt duże porcje:

  • 2 duże cukinie
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 gram quinoi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • kilka łyżek natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Cukinię pokroić w cienkie półplasterki.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, cukinię, tymianek, posolić, popieprzyć i smażyć około 25 minut aż cukinia zacznie robić się brązowa. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.
  • Quinoę ugotować w posolonym wrzątku - powinno to zająć około 10 minut - po czym odsączyć z nadmiaru wody i dodać do cukinii. Wszystko porządnie wymieszać, dodać sok z cytryny, jeszcze raz posolić, popieprzyć i posypać natką pietruszki.


Skorzystałam z książki kucharskiej "River Cottage Veg every day".

poniedziałek, 11 marca 2013

Zapiekane kuleczki z quinoi i orzechów.

Nasz dzisiejszy obiadek. Smaczny, szybko się robi i generuje mało sprzątania:P

Składniki na 2 porcje:

Kuleczki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cup quinoi
  • 1 cup orzechów włoskich
  • 2 łyżki Nutritional Yeast
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • 1 łyżeczka bazylii, oregano, tymianku i majeranku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Orzechy posiekać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę aż zacznie robić się brązowa, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.
  • W małym garnku przygotować quinoę - ja użyłam 2 cupy wody.
  • Do blendera wrzucić cebulę z czosnkiem, quinoę, orzechy włoskie, nutritional yeast, mąkę sojową, przyprawy i zblendować aż do uzyskania konstytencji gęstej masy.
  • Z masy uformować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do zapiekania.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • bazylia, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Na patelni rogrzać oliwę i smażyć cebulę aż zacznie brązowieć. Dodać czosnek, przyprawy i jeszcze chwilkę smażyć.
  • Wrzucić pomidory i poddusić około 5 minut.





czwartek, 7 marca 2013

Pizza na spodzie z kalafiora z bakłażanem i cebulą.

Ta pizza jest przepyszna:) Nadzienie z bakłażanów i cebuli jest obłędnie smaczne.

Przepis na średniej wielkości pizzę:

Spód z kalafiora - http://warzywkowo.blogspot.ch/2013/02/pizza-na-spodzie-z-kalafiora.html

Nadzienie:
  • 2 cebule białe średniej wielkości
  • 2 cebule czerwnoe
  • 1 bakłażan średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • suszony tymianek
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:
  • Cebulę pokroić w plasterki.
  • Bakłażana pokroić w grube plastry.
  • Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, posolić i smażyć aż zacznie się robić brązowa. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią, oregano i cukrem.
  • Na drugiej patelni rozgrzać olej i smażyć bakłażana, aż plastry zaczną brązowieć.
  • Tak przygotowaną cebulą i bakłażanem wyłożyć pizzę. Można też dodać inne składniki - oliwki, pomidory, ser. Co kto lubi.

A pizza wygląda tak:



 Przepis na nadzienie z bakłażanów i cebuli zaczerpnełam z serwisu http://www.mniammniam.com/index.php






niedziela, 3 marca 2013

Krewetki w sosie kokosowym.

Dzisiaj na obiad zrobiliśmy krewetki w sosie kokosowym. Bardzo dobre.

Składniki dla dwóch osób:

  • 1/2 kg krewetek
  • 2 papryczki jalapeno
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • skórka z połowy limonki
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • świeża bazylia - garść
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:
  • Papryczki jalapeno pokroić w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • Bazylię posiekać.
  • Papryczki, czosnek, imbir, syrop z agawy, sos sojowy, mleko kokosowe, bazylię, sól i pieprz połączyć w dość dużej misce. Wrzucić krewetki, wymieszać i marynować przez około pół godziny.
  • Po tym czasie na suchej patelni teflonowej smażyć krewetki, aż staną się lekko brązowe.
  • Krewetki wyłożyć na talerze.
  • Marynatę wylać na patelnię i gotować chwilkę, aż zacznie gęstnieć.
  • Gorącą marynatą zalać krewetki.