czwartek, 31 stycznia 2013

Makaron marchewkowy z sosem pomidorowo - bazyliowym

Wspaniały makaron dzisiaj zrobiłam. Przepis pierwsza klasa. Smaczny i bardzo szybko się go robi:)

Składniki dla dwóch osób:
  • 3 bardzo duże marchewki
  • 1 cup pomidorków koktajlowych
  • 1/4 cup oliwy z oliwek
  • 5 bardzo dużych pomidorów
  • kilka dużych łyżek syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • pęczek świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
  • Marchewki obrać i pokroić obieraczką w cienutkie plastry.
  • Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
  • Do blendera dodać oliwę z oliwek, pomidory - NIE POMIDORKI KOKTAJLOWE, syrop z agawy, sok z cytryny, sól, pieprz, pół pęczka bazylii i wszystko zblendować. Tak przygotowany sos przelać do miseczki.
  • Na talerz wyłożyć  makaron marchewkowy, posypać pomidorkami koktajlowymi, polać sosem i udekorować świeżą bazylią.



Skorzystałam z książki "Everyday Raw Express".

środa, 30 stycznia 2013

Mango lassi czyli koktajl z mango, migdałów i daktyli.

Moje dzisiejsze śniadanko:) Bardzo słodkie. Następnym razem zmniejszę ilość daktyli.

Składniki dla jednej osoby:
  • 1 1/2 cup wody
  • 1 mango
  • 1/4 cup migdałów
  • 1/4 cup daktyli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:
  • Daktyle pozbawić pestek i pokroić na kawałki.
  • Wszystkie składniki zblendować.




Skorzystałam z książki "Ani's raw food kitchen".

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Koktajl z mleka migdałowego, bananów i mięty.

Oto moje dzisiejsze śniadanie. Najlepszy koktajl jaki do tej pory zrobiłam:)

Składniki dla jednej osoby:

2 cups mleka migdałowego
2 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki cacao nibs
2 łyżki świeżej mięty
łyżka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Koktajl przelać do dużej szklanki, posypać z wierzchu cacao nibs.




Skorzystałam z książki "Going Raw".

niedziela, 27 stycznia 2013

Łosoś z papryką i orzechową salsą.

Po raz kolejny obiad mojego męża:D

Składniki na jedną porcję:

2 filety łososia
5 łyżek oliwy z oliwek
2 papryki czerwonej
2 garście blanszowanych orzechów laskowych
pęczek szczypiorku
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki octu jabłkowego
ząbek czosnku
sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:
  • Papryki przekroić na pół, pozbawić pestek,pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm.
  • Szczypiorek drobno posiekać.
  • Orzechy posiekać na drobne kawałki.
  • Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
  • Paprykę przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić łyżką oliwy z oliwek i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
  • Po tym czasie papryki ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki.\
  • Do miseczki z papryką dodać szczypiorek, orzechy, sok z pomarańczy, ocet jabłkowy, czosnek, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i wszystko dobrze wymieszać.
  • Łososia posolić, popierzyć, smażyć na bardzo rozgrzanej patelni przez około 2 minuty, po czym przełożyć go do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • Łososia podawać z salsą na wierzchu.




Skorzystałam z książki "The Cookbook".


Czipsy ogórkowe.

Pyszna i zdrowa przekąska według pomysłu mojego męża.

Składniki na jedną dużą porcję:

Ogórek
Sól
Papryka

Sposób przygotowania:
  • Ogórka zetrzeć na tarce w plasterki - najlepiej zrobić to nad tacką.
  • Plasterki posypać solą i papryką.
  • Suszyć w dehydratorze przez około 5 godzin.




Kremowa zupa pieczarkowa - RAW.

Na obiad zrobiłam dzisiaj zupę pieczarkową w wersji RAW. Bardzo dobra zupka mi wyszła, nie spodziewałam się, że surowe pieczarki będą aż tak dobre. Na pewno niedługo zrobię ją jeszcze raz:)

Składniki na jedną dużą porcję:
  • 2 cups mleka migdałowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cups pieczarek
  • łyżka tahini
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżka white miso
  • natka pietruszki do posypania - wedle uznania

Sposób przygotowania:
  • Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.
  • Seler naciowy pokroić w kostkę.
  • W blenderze zmiksować wszystkie składniki.
  • Zupę nalać do miseczki i posypać natką pietruszki.




Skorzystałam z książki "Liquid Raw".

Koktajl ze szpinaku, jabłek i świeżej mięty.

Moje dzisiejsze śniadanie:) Bardzo dobry koktajl, lekko kwaskowaty i orzeźwiający. Prawdziwa bomba witaminowa. Gorąco polecam:)

Składniki dla dwóch osób:
  • 2 cups świeżego szpinaku
  • 2 duże jabłka
  • łyżeczka świeżego imbiru
  • 10 listków świeżej mięty
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • 2 cups wody

Sposób przygotowania:
  • Jabłka pokroić na kawałki - nie trzeba ich obierać.
  • Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • Wszystkie składniki zblendować.




Skorzystałam z książki "Liquid Raw".

sobota, 26 stycznia 2013

Pizza na spodzie z ziaren.

Nasza dzisiejsza pizza. Bardzo smaczna i robi się ją bardzo szybko.

Składniki na 3 małe pizze:
  • 1 cup zmielonych pestek słonecznika
  • 1 cup zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek wody

Sposób przygotowania:
  • Zmielone pestki słonecznika, siemię lniane, oregano i sól wrzucić do miski i wymieszać.
  • Dodać czosnek, oliwę z oliwek, wodę i mieszać aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeżeli masa będzie zbyt sucha można dodać trochę więcej wody.
  • Masę podzielić na 3 części i suszyć w dehydratorze przez 2-3 godziny.
  • Na wierzch każdy kładzie to co lubi:)





Skorzystałam z książki "Ani's Raw Food Essentials".


Czekolada z pistacjami bądź innymi orzechami:)

Bardzo dobra czekolada w wersji RAW wedle pomysłu mojego męża. Pysznościowa sprawa:)

Składniki na jedną czekoladę:

Masa czekoladowa:
  • 1 cup masła (tłuszczu) czekoladowego
  • 1/3 cup oleju kokosowego
  • 1/4 cup syropu z agawy
  • 1 cup mąki migdałowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania masy czekoladowej:
  • Na bardzo małym ogniu rozpuścić masło czekoladowe i olej kokosowy - najlepiej zrobić to w małym rondelku - i odstawić na kilka minut, aż masa osiągnie temperaturę pokojową.
  • Do masy dodać syrop z agawy, mąkę migdałową i wszystko porządnie wymieszać.
  • Masa czekoladowa powinna być gęsta i płynna.

Orzechy:

To mogą być jakiekolwiek orzechy - laskowe, włoskie, pistacje, można też dodać migdały - 3 cupy

Sposób przygotowania orzechów:
  • Trzeba je uprażyć na patelni. 

Sposób przygotowania czekolady: 

  • Do foremki keksowej wsypać orzechy, polać masą czekoladową i wymieszać. Wierzch można posypać szczyptą soli.
  • Czekoladę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.







Kiełbaski zapiekane z pietruszką i cebulką.

Widzę, że nowa kategoria na blogu - obiady mojego męża jest niezbędna:)

Składniki dla jednego bardzo głodnego męża:
  • 5 kiełbasek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka garam masala
  • 2 duże pietruszki
  • 50 gram masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania jest bardzo prosty:
  • Pietruszkę obrać i pokroić w podłużne kawałki.
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  • Kiełbaski podsmażyć na patelni przez około 5 minut.
  • Pietruszkę i cebulę wrzucić do naczynia do zapiekania, polać oliwą z oliwek, posypać garam masalą, solą, pieprzem i porządnie wymieszać.
  • Naczynie do zapiekania przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
  • Po tym czasie zdjąć folię, do warzyw wrzucić kiełbaski, posypać tymiankiem i zapiekać jeszcze przez pół godzinki.



Skorzystałam z książki "Hugh's Three Good Things...on a plate".

piątek, 25 stycznia 2013

Muffiny z serem i suszonymi pomidorkami.

Nasz dzisiejszy obiad. Nie raw, nie wegańskie ale czasami człowiek musi bo inaczej się udusi;)

Składniki na 10 muffinków:
  • 225 gram serka wiejskiego - musi być gładki, bez grudek
  • 65 gram parmezanu
  • 50 gram mąki sojowej
  • 100 gram mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki świeżej bazylii
  • 4 łyżki wody
  • 4 jajka
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Parmezan zetrzeć na tarce.
  • Suszone pomidory pokroić.
  • W dużej misce wymieszać serek wiejski, 15g parmezanu, mąkę sojową, mielone migdały, suszone pomidorki, bazylię, wodę i jajka. Posolić i popieprzyć.
  • Masę nałożyć do odpowiednich foremek, posypać parmezanem.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
  • Zjeść od razu. Najlepiej smakują ciepłe:)




Skorzystałam z książki "Vegetarian Supercook".

Koktajl z bananów, mleka migdałowego i świeżych daktyli.

Oto przepis na mój dzisiejszy koktajl. Bardzo słodki, aż za bardzo. Następnym razem zmniejszę ilość daktyli i dodam więcej mleka.

Składniki dla jednej osoby:
  • 1 cup mleka migdałowego
  • 2 średniej wielkości banany
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 świeże daktyle
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zblendować.




Skorzystałam z książki "Liquid Raw". Autorem jest Lisa Montgomery.



czwartek, 24 stycznia 2013

Papryki nadziewane pastą orzechowo - marchewkową.

Mój dzisiejszy obiad:)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 cup orzechów włoskich - trzeba je wcześniej namoczyć przez co najmniej 6 godzin
  • 1 cup orzechów laskowych - również trzeba je wcześniej namoczyć przez co najmniej 6 godzin
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1 mały por
  • 2 łyżki sosu tamari
  • 4 duże papryki

Sposób przygotowania:
  • Marchewki obrać i pokroić na małe kawałki.
  • Pora pokroić w plastry.
  • Zblendować orzechy i przełożyć do miseczki.
  • Zblendować marchewki i przełożyć do miseczki.
  • Zblendować pora i przełożyć do miseczki.
  • Wszystko wrzucić do blendera i jeszcze raz zblendować. Przełożyć do większej miski, dodać sos tamari i porządnie  wymieszać.
  • Papryki przepołowić, pozbawić pestek, nadziać pastą i jeść:)




środa, 23 stycznia 2013

Tuńczyk w panierce z pistacji a do tego salsa z mango i papaji.

To jest danie, które zrobiłam dla mojego męża. Piał z zachwytu a więc chyba było dobre:)

Składniki dla dwóch osób

Na salsę:
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 dużej papaji
  • 1/2 dużego mango
  • 2 papryczki chili
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania salsy:
  • Ogórek obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę.
  • Mango obrać i pokroić w kostkę.
  • Papaję obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
  • Papryczki chilli pozbawić pestek i pokroić.
  • Imbir obrać i pkroić.
  • Ogórek, mango, papaję, papryczki chilli i imbir wrzucić do miseczki i wymieszać. Dodać sok z cytryny, sos rybny, oliwę, cukier puder i wymieszać. Posolić i popieprzyć. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.


Na rybkę:
  • 2 duże filety tuńczyka
  • 150 gram pistacji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania rybki:
  • Pistacje obrać i zblendować. Przełożyć na duży talerz.
  • Tuńczyka natrzeć solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni przez około 4 minuty.
  • Usmażonego tuńczyka natrzeć musztardą, obtoczyć w pistacjach i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 6 minut.
  • Tak przygotowaną rybkę podawać z salsą.




Skorzystałam z książki "The Cookbook". Autorem jest Ottolenghi.


Zupa pomidorowa z kukurydzą i bazylią.

Zupa pomidorowa po raz kolejny:) Cóż robić, pomidorki uwielbiam w każdej postaci.

Składniki dla jednej osoby:
  • 1 cup kukurydzy
  • 4 duże pomidory
  • 1 cup wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • skórka z cytryny - 1 łyżeczka
  • świeża bazyli - ile kto lubi, ja dałam dużo bo bardzo lubię

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować. 







Puree z surowego kalafiora i nerkowców.

Dzisiaj zrobiłam na obiad puree z surowego kalafiora i orzechów. Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobre. Z bólem serca pół miseczki zostawiłam dla męża. Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania i godny polecenia:)

Składniki dla dwóch osób:
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 cup nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez kilka godzin
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • curry - wedle uznania - ja dałam dosyć dużo
  • papryka ostra - wedle uznania
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
  • Kalafiora podzielić na różyczki i zblendować. Przełożyć do miseczki.
  • Nerkowce zblendować. Dorzucić kalafiora i jeszcze chwilkę wszystko razem blendować.
  • Dodać oliwę, sól i jeszcze chwilkę blendować - można także wymieszać.
  • Dodać przyprawy i wymieszać.
  • Przełożyć do miseczki i udekorować natką pietruszki.



Skorzystałam z książki "Raw Food A Complete Guide for Every Meal of the Day", przepis trochę jednak zmodyfikowałam.



sobota, 19 stycznia 2013

Grzanki z dynią, orzechami włoskimi i serem pleśniowym.

Składniki dla dwóch osób:
  • duża garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200-250 gram dyni
  • 50 gram sera pleśniowego
  • 2 bułki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Orzechy włoskie posiekać.
  • Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek i zapiekać przez około 25 minut.
  • Orzechy podsmażyć na patelni przez kilka minut, często mieszając. Przełożyć je do miseczki i odstawić na bok.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać dynię i smażyć przez około 4 minuty. Dodać orzechy, pokrojony ser pleśniowy, posolić, popieprzyć, wymieszać i jeszcze chwilkę wszystko smażyć. Taką mieszanką nadziewać bułeczki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Bułki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez kilka minut, aż ser się rozpuści.





Skorzystałam z książki "River Cottage Veg every day". Przepis sporo jednak zmodyfikowałam.





piątek, 18 stycznia 2013

Sałatka z awokado i orzechów włoskich.

To jest przepis z książki kucharskiej, którą kupiłam kilka dni temu. Danie podobno popularne w Izraelu. Sałatka jest bardzo smaczna:)

Składniki dla dwóch osób:
  • 1 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mała cebula
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 75 gram orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 małej papryki
  • 25 gram czarnych oliwek bez pestek

Sposób przygotowania:
  • Awokado obrać, miąższ pokroić w kostkę wrzucić do miski i polać sokiem z cytryny.
  • Cebulę, seler naciowy, ogórki pokroić i dodać do awokado.
  • Orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki i dodać do reszty składników.
  • Wszystko posolić, popieprzyć i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Przed podaniem sałatkę posypać posiekaną papryką, pokrojonymi oliwkami i posypać kuminem.




Skorzystałam z książki "Vegetarian dishes  from the Middle East".

Chili z soczewicy.

Oto danie idealne na mroźne dni. Rozgrzewa, syci i jest bardzo smaczne.

Składniki dla dwóch osób na dwudniowy obiad:
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 duży por
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 średniej wielkości cebule dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • 225 gram soczewicy czerwonej
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania:
  • Cebulę, pora, paprykę, dymkę i czosnek posiekać i smażyć na dużej patelni około 10 minut.
  • Na patelnię wrzucić pozostałe składniki (oprócz sera) i smażyć, aż soczewica będzie miękka. Zajęło mi to około 15 minut.
  • Dodać na sam koniec parmezan i wszystko dokładnie wymieszać.



Skorzystałam z przepisu bajaderki z serwisu mniammniam.


Czekoladowy pudding z chia seeds.

Bardzo smaczny deser, łatwy w przygotowaniu:)

Składniki dla 1 osoby:

1/2 cup chia seeds
1 1/2 cup mleka migdałowego
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka kakao
szczypta soli

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce. Odstawić na pół godziny.
  • Po upływie pół godziny deser przełożyć do salaterki i wstawić na godzinę do lodówki.




Skorzystałam z książki "Living Raw Food". Przepis trochę jednak zmodyfikowałam.

środa, 16 stycznia 2013

Pudding bananowy z chia seeds.

Bardzo prosty i bardzo smaczny deser.

Składniki dla 1 osoby:
  • 1 cup mleka migdałowego
  • 1/3 cup chia seeds
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:
  • Chia seeds wrzucić do mleka migdałowego, dobrze wymieszać i zostawić na 15 minut.
  • Po 15 minutach zamieszać wszystko widelcem i zostawić na jeszcze 10 minut.
  • Po 10 minutach dorzucić banana - wcześniej trzeba go rozgnieść widelcem, syrop z agawy i ekstrakt z wanilii.
  • Wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.




Skorzystałam z przepisu Mimi Kirk:)

wtorek, 15 stycznia 2013

Tofu smażone - bardzo ostre:)

Mój piątkowy obiadek. Bardzo dobry i bardzo sycący.

Składniki dla jednej osoby:
  • 250 gram tofu
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej
  • 35 gram masła
  • 4 średniej wielkości szalotki
  • 3 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 pęczki młodej cebulki


Sposób przygotowania:
  • Szalotki pokroić w kostkę.
  • Papryczki chilli wypestkować i pokroić na kawałki.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Imbir obrać i pokroić na plasterki.
  • Młodą cebulkę pokroić na kawałki.
  • Tofu pokroić w dość dużą kostkę. Na duży talerz wysypać mąkę kukurydzianą, obtoczyć w niej tofu i smażyć  na mocno rozgrzanej oliwie, aż stanie się brązowe i chrupiące. Usmażone tofu przełożyć na ręcznik papierowy.
  • Z patelni usunąć oliwę, dodać masło i smażyć na nim szalotki, papryczki chilli, czosnek i imbir przez około 15 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Następnie do patelni dodać sos sojowy, cukier puder i wszystko wymieszać.
  • Dodać pieprz czarny i jeszcze  raz wszystko wymieszać.
  • Dodać tofu i smażyć wszystko przez około minutę.
  • Na koniec wrzucić młodą cebulkę.




Skorzystałam z książki kucharskiej "Plenty". Autorem jest Yotam Ottolenghi.

Smażone warzywa w sosie kokosowym.

A to mój dzisiejszy obiad:) Z mężem też się podzieliłam:)

Składniki dla dwóch osób:
  • 4 marchewki
  • brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek młodej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu z chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200ml mleka kokosowego z puszki

Sposób przygotowania:
  • Marchewki obrać i  pokroić w plasterki.
  • Brokuł podzielić na małe różyczki.
  • Cukinię  pokroić w plastry.
  • Cebulkę pokroić na kawałki.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Trawę cytrynową obrać z twardych powłok i pokroić w plasterki.
  • Przygotować sos - w miseczce wymieszać mleko kokosowe, sos chili i sos sojowy.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć marchewkę, brokuł, paprykę, cebulkę, czosnek i trawę cytrynową. Kiedy warzywa zmiękną i zaczną robić się brązowe dodać cukinię i wlać sos. Smażyć jeszcze  około 10 minut często mieszając.



Skorzystałam z książki kucharskiej "Kuchnia wegetariańska". Autorem jest Inga-Britta Sundqvist.

Pierś kurczaka zapiekana z dynią i cebulką w sosie jogurtowym z harissą.

To danie zrobiłam dla mojego męża, który jest mięsożercą. Podobno jest  bardzo dobre:)

Składniki:
  • 4 małe piersi kurczaka
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki pasty Harissa
  • 250 gram dyni
  • 2 średniej wielkości cebule czerwone
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano

Sposób przygotowania:
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  • Dynię obrać i  pokroić w podłużne kawałki.
  • Piersi  kurczaka umyć i dobrze osuszyć.
  • Przygotować sos - jogurt wymieszać z harissą.
  • Piersi kurczaka natrzeć dokładnie sosem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
  • W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucić cebulę, dynię i wszystko polać resztką sosu. Wymieszać. Dodać trochę oliwy i ponownie wymieszać. Wstawić do piekarnika na około 15 minut.
  • Po kwadransie do dyni i cebuli dodać piersi kurczaka. Posypać solą, pieprzem, oregano i zapiekać przez około pół godziny.




Skorzystałam z przepisu, który zamieszczony został w majowym wydaniu czasopisma "Good Food". Chodzi mi oczywiście o maj 2012.

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Bakłażany z fasolką szparagową w kokosowym sosie curry.

Jedno z moich ulubionych dań:)

Składniki dla dwóch osób:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300ml passaty
  • 400ml mleka kokosowego w puszce
  • 200 gram fasolki szparagowej
  • garść świeżej kolendry
  • 75 gram nerkowców
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na pastę curry:
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • spory kawałek świeżego imbiru
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • 3 papryczki chili
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka turmericu

Sposób przygotowania:
  • Nerkowce uprażyć na patelni, przełożyć do miseczki i odstawić na bok.
  • Szalotki i czosnek drobno posiekać.
  • Imbir obrać i pokroić na kawałki.
  • Z trawy cytrynowej usunąć zewnętrzne liście a łodygi pokroić.
  • Papryczki chilli pozbawić pestek i pokroić drobno.
  • Wszystkie składniki pasty curry wrzucić do blendera dodać 2 łyżki wody  i zblendować, aż do uzyskania konsystencji pasty. Przełożyć do miseczki.
  • Bakłażany pokroić w kostkę, wrzucić do miski, posypać solą i odstawić na pół godziny.
  • Po upływie pół godziny odcisnąć z bakłażanów nadmiar wody i smażyć na 3 łyżkach oliwy z oliwek, aż staną się brązowe. Usmażone bakłażany przełożyć na ręcznik papierowy.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i dodać pastę curry. Smażyć na średnim ogniu przez około 4 minuty. Dodać bakłażany i smażyć jeszcze chwilkę cały czas mieszając.
  • Do bakłażanów dodać passatę i mleko kokosowe. Smażyć wszystko około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Dodać fasolkę szparagową (wcześniej  trzeba odciąć ogonki) i smażyć jeszcze 5 minut.
  • Całość doprawić solą, pieprzem posypać posiekaną kolendrą i uprażonymi orzechami.




Skorzystałam z książki kucharskiej "River Cottage Veg every day".

niedziela, 13 stycznia 2013

Chlebek śródziemnomorski.

Bardzo smaczny i niezwykle szybko się go robi.

Składniki na jeden chlebek:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czubata łyżeczka soli
  • tymianek suszony i oregano suszone
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • szklanka ciepłej, przegotowanej wody

Sposób przygotowania:
  • Drożdże wkruszyć do dużej miski, zalać szklanką ciepłej wody. Wymieszać wszystko łyżką, aż drożdże się rozpuszczą.
  • Do drożdży wsypać otręby, płatki, siemię, słonecznik i wszystko porządnie wymieszać. Dodawać tyle wody aż powstanie luźna maź.
  • Dodać oliwę, sól, mąkę i wszystko wymieszać. Tym razem maź ma być dosyć gęsta.
  • Ciasto mieszać przez około 2 minuty, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godzinki.
  • Po pół  godzinie ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem. Na wierzch położyć oliwki i posypać ziołami.
  • Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




Skorzystałam z przepisu eposki z serwisu Mniammniam. Tutaj link
http://www.mniammniam.com/Chleb_srodziemnomorski-6950p.html

Zapiekana papryka faszerowana pieczarkami i orzechami.

Pychota:) Szybko się robi i jest bardzo smaczne.

Składniki dla dwóch osób:
  • duża garść orzechów włoskich, laskowych i nerkowców
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 500 gram pieczarek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 350ml passaty
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 3 duże papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
  • Orzechy wrzucić do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Naczynie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - po tym czasie orzechy wyjąć z piekarnia, zostawić od ostygnięcia, drobno posiekać i wrzucić do dużej miski.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, smażyć na niej cebulę i jeden ząbek czosnku. Kiedy cebulka zacznie brązowieć wrzucić ją razem z  czosnkiem do miski z orzechami.
  • Na patelni przez około 10 minut smażyć pieczarki z jednym ząbkiem czosnku, po czym wrzucić wszystko do miski z orzechami i cebulą.
  • Mąkę pszenną wymieszać z passatą i smażyć na patelni, aż wszystko zacznie bulgotać. Dodać do miski z orzechami, cebulą i pieczarkami. Porządnie wszystko wymieszać, dodać przyprawy i jeszcze raz wszystko wymieszać.
  • Papryki przekroić na połówki, usunąć nasiona i nadziać mieszanką pieczarkowo - orzechową.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim papryki.
  • Papryki zapiekać przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Korzystałam z książki kucharskiej "Vegetarian Cooking Without", przepis bardzo jednak zmodyfikowałam. Dodałam więcej orzechów i pieczarek, skróciłam czas pieczenia, darowałam sobie także zawijanie naczynia w folię. Wyszło bardzo smaczne i sycące danie:)

sobota, 12 stycznia 2013

Koktajl z melona, sałaty, ogórka i jogurtu greckiego.

Składniki na 1 bardzo dużą porcję, albo dwie mniejsze.
  • 1 cup sałaty rzymskiej
  • garść świeżej mięty
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 melona
  • 1/2 cup jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki dokładnie zblendować.


czwartek, 10 stycznia 2013

Sałatka z pieczonych bakłażanów, papryki i pomidorków koktajlowych.

Pycha:)

Składniki dla dwóch osób:
  • 3 dosyć duże bakłażany
  • 2 papryki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • około 20 pomidorków koktajlowych
  • garść natki pietruszki
  • 50ml oleju słonecznikowego
  • 60ml octu winnego
  • 3 łyżeczki kuminu
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Bakłażany umieścić na blasze wysmarowanej oliwą i zapiekać przez około 40 minut, od czasu do czasu je przewracając.
  • Po 15 minutach bakłażanki wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • W tym czasie papryki i cebulę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przepołowić a natkę pietruszki drobniutko posiekać.
  • Przygotować sos - olej z octem dokładnie wymieszać.
  • Bakłażany przekroić na pół i łyżeczką wydłubać cały miąższ.
  • Miąższ przełożyć do dużej miski, wrzucić paprykę, cebulę, pomidorki i dobrze wymieszać. Polać sosem i ponownie wymieszać. Na koniec posolić, popieprzyć i posypać natką pietruszki.




Korzystałam z książki Ottolenghi "The Cookbook".

Mieszanka orzechowa.

Oto przepis na mieszankę orzechową według pomysłu mojego męża. Jest to bardzo zdrowa i bardzo smaczna przekąska. Mój prawie czteroletni syn też ją bardzo lubi i zazwyczaj wyjada mi pół miseczki:)

Składniki na średniej wielkości miseczkę:
  • orzechy różnego rodzaju - pekany, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce
  • pestki dynii
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Do dosyć dużego naczynia żaroodpornego wsypać orzechy i pestki dynii, polać oliwą z oliwek, wszystko wymieszać i wstawić do piekarnika.
  • Po 20 minutach naczynie wyjąć, mieszankę przełożyć do miseczki, posolić ile kto lubi, odstawić do ostygnięcia po czym zjeść ze smakiem:)







środa, 9 stycznia 2013

Burgery z soczewicy i orzechów włoskich.

Bardzo dobre, szybko się je robi i są bardzo sycące:)

Składniki na 6 średniej wielkości burgerów:
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 175 gram czerwonej soczewicy
  • 425ml wody
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • duża garść i jeszcze trochę orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka sezamu
  • troszkę mąki sojowej
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Czosnek pokroić w plasterki.
  • Orzechy włoskie posiekać na drobniutkie kawałeczki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę z czosnkiem, aż cebulka zacznie brązowieć.
  • Cebulę z czosnkiem przełożyć do garnka, dodać soczewicę, liść laurowy, tymianek, rozmaryn, wodę i gotować, aż soczewica zmięknie a całość będzie miała konstystencję puree - zajęło mi to około 15 minut.
  • Wyjąć liść laurowy, dodać koncentrat pomidorowy, orzechy włoskie, posolić, popieprzyć i odstawić masę do ostygnięcia.
  • Na stolnicę wysypać trochę mąki i sezamu.
  • Z masy uformować duże kule, obtoczyć w mące i sezami i spłaszczyć tak aby przypominały burgery.
  • Blachę wysmarować oliwą, układać na niej burgery i zapiekać około 25 minut  przy temperaturze 200 stopni.




Burgery najlepiej zapakować w liście sałaty lodowej, dodać pomidorki, ogórka i paprykę:). Są bardzo sycące:)
Korzystałam z książki "Vegetarian Cooking Without", przepis jednak trochę zmodyfikowałam.





poniedziałek, 7 stycznia 2013

Koktajl bananowo - migdałowy ze szpinakiem i kakao.

Składniki na 1 porcję:
  • 1 cup świeżego szpinaku
  • 2 dosyć duże banany
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 cup wody
  • 1/4 cup migdałów - trzeba je wcześniej namoczyć przez kilka godzin

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.



Przepis zaczerpnełam z książki "The Everything Green Smoothies Book".


niedziela, 6 stycznia 2013

Kuleczki z cukinii w sosie pomidorowo - kokosowym.

Zrobiliśmy dzisiaj na obiad. Niedługo na pewno będzie powtórka.

Składniki dla dwóch osób:
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki turmericu
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 250 gram pomidorów
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 500 gram cukinii
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 50 gram mąki pszennej
  • sól
  • olej słonecznikowy do smażenia

Sposób przygotowania:
  • Cebulę pokroić w kostkę.
  • Cukinię zetrzeć na tarce - nie trzeba jej wcześniej obierać - i odcisnąć tyle ile się da - najlepiej jak najwięcej.
  • Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • Pomidory obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę.
  • Pokrojoną cebulę smażyć na oliwie około 10 minut, aż zacznie brązowieć - 2 łyżki odłożyć na bok. Dodać turmeric, kumin, kolendrę i smażyć jeszcze kilka sekund. Dodać pomidory, mleko kokosowe, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
  • Do cukinii dodać imbir, 2 łyżki podsmażonej cebuli, posiekaną kolendrę, mąkę i sól.
  • Uformować małe kuleczki i smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Oleju powinno być dosyć dużo - około 3 cm.
  • Kuleczki osuszyć na ręczniku papierowym, przełożyć na talerze, polać sosem i posypać świeżą kolendrą.


Przepis zaczerpnełam z książki "30-minute vegetarian". Autorem jest Rose Elliot.

czwartek, 3 stycznia 2013

Papryka nadziewana małymi ziemniaczkami, fetą i pesto.

Nie raw, nie wegańskie ale bardzo, bardzo dobre.

Składniki na 4 porcje:

Nadzienie do papryki:
  • 200 gram małych ziemniaczków
  • 4 papryki czerwone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 gram fety
  • 4 łyżki pesto domowej roboty
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść świeżej bazylii

Pesto domowej roboty:
  • 50 gram orzeszków pinii - można je zastąpić orzechami włoskimi
  • duża garść świeżej bazylii
  • duża garść natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • duży ząbek czosnku
  • 50 gram parmezanu
  • 100-150ml oliwy z oliwek
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania pesto:

  • Orzeszki pinii bądź włoskie zrumienić na patelni.
  • Parmezan zetrzeć na tarce.
  • Do blendera wrzucić orzeszki, czosnek, świeże zioła i zblendować wszystko aż do uzyskania gęstej masy.
  • Do masy wlać oliwę z oliwek i blendować, aż uzyskamy puree.
  • Pesto przełożyć do miseczki, można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Sposób przygotowania nadzienia i papryki:
  • Piekarnik rozgrzać do 200 C
  • Małe ziemniaczki gotować około 8 - 12 minut - nie obieramy ich.
  • Papryki przepołowić i usunąć nasionka.
  • Wierzch papryk posmarować oliwą z oliwek i przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
  • Ziemniaczki przepołowić i przełożyć do miski.
  • Fetę pokroić w kostkę i dodać do ziemniaczków.
  • Do ziemniaczków i fety dodać pesto i wszystko porządnie wymieszać.
  • Papryki nadziać mieszanką z ziemniaków, fety i pesto.
  • Zapiekać przez około 45 minut.
  • Przed podaniem papryki posypać bazylią.













środa, 2 stycznia 2013

Pizza na spodzie z pomidorów i ziaren.

Rewelacja! Dla nie jedzących potraw mącznych idealna.

Składniki na 1 spód:
  • 1/2 cup siemienia lnianego
  • 4 pomidory
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cup wody
  • 1 cup siemienia lnianego nie zmielonego

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zblendować.
  • Uformować duży placek i suszyć w dehydratorze przez 6 godzin jedną stronę i 3 godziny drugą stronę.
  • Temperatura suszenia to 104 stopnie.
  • Na wierzch każdy kładzie to co lubi:)


Jak widać na zdjęciu pizza jest trochę poobgryzana. Z głodu nie mogłam już wytrzymać:P. Korzystałam z przepisu Ani Phyo.



wtorek, 1 stycznia 2013

Ciasto z malinami - bezglutenowe

Bardzo słodkie. Nie daliśmy rady zjeść od razu wszystkiego co jest hmmmmm dziwne;)

Składniki na 4 porcje:

"Biszkopt":
  • 3 cups orzechów włoskich
  • 2/3 cup karobu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 cup świeżych daktyli
  • 1/2 cup wody

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki miksować, aż do uzyskania gęstej masy.
  • Podzielić na dwie części.

Krem:
  • 1/3 cup świeżych daktyli
  • 1/4 cup syropu z agawy
  • 1 awokado
  • 1/3 cup kakao

Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki zmiksować.

Do posypania - maliny - 1/2 cup

"Biszopt" podzielić na dwie części. Na dość dużym talerzu ułożyć pierwszy placek, na to połowę kremu i część malin. Na malinach ułożyć drugi placek, na to resztę kremu i udekorować malinami.


Przepis zaczerpnełam z książki "Ani's Raw Food Desserts".

Cykoria nadziewana pastą pieczarkowo - orzechową.

Bardzo dobra pasta, która łagodzi smak gorzkawej cykorii. Będę ją robić częściej.

Składniki dla dwóch osób:
  • 3 cykorie
  • 1 1/2 cups pieczarek
  • 1/2 cup orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu Nama Shoyu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:
  • Pieczarki obrać i pokroić w kawałki.
  • Orzechy włoskie posiekać.
  • Wszystkie składniki oprócz cykorii zmiksować.
  • Pastą nadziewać cykorię.

 Przepis zaczerpnełam z książki "Everyday Raw Express".